Múlt-kor.hu

Al Capone szeszfőzdéjére bukkantak régészek egy dél-karolinai mocsárban

2021. február 22. 17:56 Múlt-kor

Régészek megtalálták egy 1920-as évekbeli illegális szeszfőzde maradványait, amely egykor a hírhedt amerikai gengszter Al Capone szesztilalmat kijátszó hálózatának része lehetett. A Tennessee-i Egyetem csapata hordókat, salaktéglákat, egy korabeli kerti slagot és más tárgyi leleteket is találtak a Dél-Karolina állambeli Charleston városa mellett található Hell Hole-mocsárban.

A múlt elfeledett nyomai a mocsárban

Az egykori főzdében a „moonshine” (holdfény) néven ismert pancsolt szesz készült, irányítója eredetileg Capone egyik hírhedt embere, Benjamin Villeponteaux szeszcsempész lehetett. Villeponteaux később életét vesztette a rivális McKnight családdal folytatott lövöldözésben, a McKnight-klán a későbbiekben a szakértők szerint átvehette a most feltárt üzem működtetését.

Katherine Parker, a Tennessee-i Egyetem Knoxville-i kampuszának doktorandusza 2018 óta tanulmányozza a dél-karolinai Berkeley megye illegális szeszfőző hagyományait. Elmondása szerint Dél-Karolinában az efféle házi szeszfőzés már a gyarmati korszakban is elterjedt volt.

A szesztilalom során a Hell Hole-mocsár – amely ma a Francis Marion Nemzeti Erdő részeként védett természetvédelmi terület – országos szinten is a legnagyobb illegális szeszkészítő vállalkozásoknak adott otthont. Azonban mivel az efféle tevékenység eleve titokban zajlott, és a történettudomány érdeklődése is mérsékeltnek bizonyult, eleddig kevés formális kutatást végeztek vele kapcsolatban.

„Sok régész hajlamos leírni ezeket, mert úgy gondolják, túlságosan a közelmúlthoz tartoznak ahhoz, hogy bajlódjanak velük, vagy hogy van elegendő írásos emlék ahhoz, hogy ne legyen szükség ebben az esetben a régészetre” – mondta el Parker.

Parker már korábban is bukkant főzdemaradványokra az erdő területén: novemberben önkéntes csapatával már visszatérő vendégekként járták a területet, és hét különböző egykori főzdét is találtak. Januárban pedig a Hell Hole-mocsárban rábukkantak egy fém hordóra, egy régi slagra, valamint salaktéglákra és más építőanyagokra.

A salaktéglákat egy építészettörténész méretük és összetételük alapján az 1920-as évekre datálta. Parker és csapata egy három és fél méter mély kutat is találtak, amely vízzel láthatta el a főzdét, emellett fémlapokat, faszenet és egyéb fűtési kellékeket is. A legtöbb szeszfőzdétől eltérően nem folyóvíz közelében épült, valószínűleg ezért ásatta hozzá a kutat Villeponteaux.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Al Capone szeszfőzdéjére bukkantak régészek egy dél-karolinai mocsárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra