Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Akár egymillió áldozata is lehetett Leningrád csaknem 900 napos ostromának

2021. április 9. 08:12 Múlt-kor

<

Leningrád sötétbe borul

A városban 1941 telén gyakran mínusz 30-40 Celsius-fok volt a hőmérséklet. A lakásokat cégérekkel, utcai padok elemeivel és bútordarabokkal fűtötték. A leningrádiak a hosszú évek során összegyűjtött otthoni könyvtáraikat is feláldozták a fagyhalál elkerülése érdekében.

Bár a lakosok mindent elkövettek az életben maradás érdekében, 1941 decemberében egyes számítások szerint már 4-5 ezren haltak meg naponta éhezés és fagyhalál következtében.

1942 januárjában a vízvezetékek befagyása miatt korábban is akadozó vezetékes vízellátás is teljesen leállt. A lakosok a Néván és a csatornákba vájt lékeken keresztül jutottak vízhez. 1941 telén a szennyvízelvezető csatornák is működésképtelenné váltak.

Az utcákat és az udvarokat elöntötte az ürülék. Részben a rossz higiéniás körülményeknek köszönhető, hogy a lakosságot különböző járványos megbetegedések, főként vérhas, hastífusz, kiütéses tífusz is tizedelte.

December 9-én a közvilágítás megszűnt, Leningrád teljes sötétségbe borult. Üzemanyag hiányában számos villamos- és buszjáratot töröltek, a közösségi közlekedés a minimálisra csökkent. Az éhező, didergő emberek kénytelenek voltak naponta több kilométert gyalogolni, hogy beérjenek a munkahelyükre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Akár egymillió áldozata is lehetett Leningrád csaknem 900 napos ostromának

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra