Múlt-kor.hu

Afrika is kivette a részét a középkori világkereskedelemből

Afrika is kivette a részét a középkori világkereskedelemből

2020. december 4. 16:55 MTI

Afrika a globális kereskedelmi hálózat része volt a középkorban - számoltak be kutatási eredményeikről a Plos One tudományos folyóiratban a Genfi Egyetem tudósai, akik afrikai üveggyöngyök alapján fejtették meg a középkori kereskedelmi útvonalakat.

Az afrikai középkorról és az akkori kereskedelmi utakról nagyon keveset tudni, nagyon hiányos ugyanis az abból a korból fennmaradt dokumentáció.

Ahhoz, hogy jobban megismerjék ezt a korszakot, Anne Mayor genfi régész és munkatársai Maliból és Szenegálból, az akkori gazdasági központokból származó 16 gyöngyöt vizsgáltak meg. A gyöngyök a 7. és 13. század közötti időszakból maradtak fenn.

Első lépésként a gyöngyök kémiai összetételét elemezték és azt, hogyan készültek. Eredetük meghatározásához az így nyert információkat összekötötték régészeti ásatásokból származó adatokkal és történelmi forrásokkal.

Eredmények szerint a gyöngyök erdetileg Egyiptomból, a Földközi-tenger térségének keleti részéből és a Közel-Keletről származnak.

Érdekes, hogy egyetlen elemzett gyöngy sem származott Afrikából, holott ebben az időszakban Nigériában nyersanyagot gyűjtöttek, amelyet később az üveggyöngyök előállításánál használtak - írták a szakértők.

Az az elképzelés, amely szerint a Szaharán túli Afrika a középkorban el volt zárva a világ többi részétől, egyértelműen nem valós - mondta Mayor.

Az embereket egy globális kereskedelmi hálózat kötötte össze, mely összekapcsolta Afrikát, Európát és Ázsiát - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Afrika is kivette a részét a középkori világkereskedelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra