Múlt-kor.hu

A világ első középkori DNS-bankja nyílik meg Barcelonában

A világ első középkori DNS-bankja nyílik meg Barcelonában

2015. június 17. 10:27 MTI

Ókori és középkori emberi DNS-mintákat összegyűjtő "biobank" nyílt Barcelonában kedden; a kutatók azt várják, hogy a minták segítségével tanulmányozni tudják majd a népek vándorlását és a betegségek evolúcióját. 

A gyűjteménynek otthont adó IDIBAPS kutatóintézetben jelenleg 500 mintát őriznek, amelyek a 3. és a 7. század közötti időszakból származnak, Tarragona környékéről. A térség ezekben az évszázadokban először a rómaiak, majd a vizigótok uralma alatt állt - emlékeztetett Ramón Gomis igazgató. A DNS-bank nyilvános, vagyis bármely szakember hozzáférhet az adatokhoz.

Az intézet igazgatója szerint az elsődleges cél, hogy elemezzék, miként befolyásolta a migráció a különböző betegségeket alakulását, és megpróbálják megtalálni olyan betegségek eredetét, mint az elhízás vagy a kettes típusú cukorbetegség. A világon számos DNS-gyűjtemény található, például múzeumokban is, de ez az első olyan adatbázis, ahol ilyen régi, csaknem kétezer éves emberi DNS-mintákat gyűjtöttek össze. A gyűjtemény létrehozásától nagy tudományos előrelépéseket várnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A világ első középkori DNS-bankja nyílik meg Barcelonában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra