Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

2018. június 25. 16:13 Múlt-kor

<

Lady Godiva

Egy hosszú vörös fürtökkel és hófehér bőrrel megáldott, lovát meztelenül megülő kecses angolszász asszony a leggyakoribb kép, amely az emberek fejében él Lady Godiváról (még ha többnyire a népszerű belga csokoládémárkaként találkozni is nevével). Godiva ruhátlan lovaglásának képe a 13. században bukkant fel, de maga az eset a 11. században történhetett.

A legenda szerint férje, Leofric, Coventry lordja sok bosszúságot okozott népének az általa kivetett magas adókkal. Lady Godiva együtt érzett az emberekkel, és többször megkísérelte rávenni férjét az adók csökkentésére, sikertelenül. Leofric végül beleegyezett, hogy enged követeléseinek, ha meztelenül keresztüllovagol a város főterén. Godiva elfogadta a kihívást, egy feltétellel – az összes lakónak otthonában kellett maradnia, csukott ablak mellett. A hatóságok elrendelték az ablakok becsukását, egy Tom nevű férfi azonban nem tett eleget a felszólításnak – a „Kukucska Tom” néven elhíresült férfit végül megvakították kihágásáért.

Leofricra végül nagy benyomást tett felesége merészsége, ennek kifejezésére csökkentette a Coventry lakóira kivetett adókat. Lady Godiva legendája így egyfajta női Robin Hood történeteként maradt fenn, aki törődött az egyszerű néppel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra