Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

2018. június 25. 16:13 Múlt-kor

<

Joanna Hiffernan

Az ír nemzetiségű Joanna Hiffernan a 19. század két eminens festője, Whistler és Courbet számára is múzsaként szolgált. Ekkoriban a festők számára – többnyire ruhátlanul – pózoló nőket erkölcstelennek tartották, alig valamivel a prostituáltak felett állónak gondolták őket. Hiffernan azonban bizonyos privilégiumokra is szert tett a társadalomban betöltött ellentmondásos szerepével. Nem csupán gyönyörű, de szellemes és bátor is volt – e tulajdonságaival számos férfit vonzott élete során, de sokakat pont e tulajdonságaival taszított.

James Abbott McNeill Whistlerrel 1860-ban ismerkedett meg, akivel egymásba szerettek, és hat éven keresztül fenn is tartották kapcsolatukat. Ez idő folyamán Whistler leghíresebb festményei közül többhez is modellt állt, mint például A fehér cetli vagy A fehér lány címűekhez, a festő családja azonban alacsony társadalmi státusza miatt soha nem volt hajlandó elfogadni Hiffernant.

A Whistler mellett töltött évei alatt tanúsított kitartó hűsége ellenére amikor 1865 őszén a pár találkozott Gustave Courbet francia festővel, egymásra gyakorolt varázsuk megtört. A franciát magával ragadta Hiffernan, aki neki is modellt állt. Courbet hamar figyelmen kívül hagyta Whistlerrel ápolt barátságát, és viszonyba kezdett a nővel. E szerelmi háromszög legfontosabb művészeti kivetülése a „Jo, az ír szépség” című Courbet-festmény volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra