Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A történelem hét híres kutyája

A történelem hét híres kutyája

2023. szeptember 19. 14:20 Múlt-kor

<

Fala, Roosevelt kincse

„Tudják, Fala skót, s ahogy megtudta, a republikánus történetgyártók olyan történetet főztek ki, amely szerint én ott hagytam az Aleut-szigeteken, majd egy rombolót küldtem érte – az adófizetők pénzén –, az ő skót lelke nagyon felháborodott ezen. Nem az a kutya, aki régen volt” – mondta egyik leghíresebb szónoklatában, 1944 szeptemberében Franklin D. Roosevelt amerikai elnök.

A humort és magabiztosságot sugárzó, 40 perces Fala-beszéd – amelyet egyébként az elnök retorikai csúcsteljesítményének tartanak – új erőt adott a demokrata kampánynak.

Az amerikai történelem egyik leghíresebb háziállatát, az 1940-ben született négylábút Roosevelt unokatestvérétől kapta karácsonyra.

A kutya eredetileg a Big Boy névre hallgatott, de az elnök előbb a skót előd, John Murray iránti tiszteletből Murray the Outlaw of Falahillre keresztelte, ennek rövidítéseként született meg a „Fala” becenév.

Házi kedvence nélkül a demokrata elnök szinte ki sem tette a lábát a Fehér Házból, Fala még a mexikói találkozójára is elkísérte őt.

Sőt, gyakran tett egyéni kiruccanásokat a Fehér Házból, de a washingtoni járókelők általában felismerték a szökött ebet, és visszavitték gazdájához.

Az amerikai propaganda nélkülözhetetlen kellékévé váló – a hadsereg tiszteletbeli közlegényévé is „ütött” – kutya segítségével Roosevelt szinte testközelivé vált a választók számára.

A Fehér Ház leghíresebb négylábúja hét évvel élte túl szeretett gazdáját. 1952-es halála után az elnök mellé temették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem hét híres kutyája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra