Múlt-kor.hu

A svéd Nemzeti Múzeumból kerül vissza Lengyelországba egy ellopott festmény

A svéd Nemzeti Múzeumból kerül vissza Lengyelországba egy ellopott festmény

2020. június 24. 13:57 MTI

A stockholmi Nemzeti Múzeum visszaadja az idősebb Lucas Cranach iskolájának művészei által festett Krisztus siralmai című festményt Lengyelországnak, mivel bebizonyosodott, hogy a képet a második világháború idején ellopták.

Nem tudták, hogy lopott

"A Nemzeti Múzeum azt tanácsolta a svéd kormánynak, hogy az 1538 körül készült festményt szolgáltassák vissza a wroclawi Nemzeti Múzeumnak" - közölte az intézmény kedden.

A műalkotás 1880 óta volt a lengyel múzeum tulajdonában, és valószínűleg 1942-ben lopták el, amikor a múzeum megkezdte biztonságos helyre áttelepíteni kiállításait a második világháború idején.

A svéd múzeum 1970-ben egy mariefredi aukción vásárolta meg a festményt négyezer svéd koronáért, és nem volt tudatában annak, hogy a műkincs lopott. A műalkotás Sigfrid Häggbergnek, az Ericsson távközlési vállalat egyik menedzserének a tulajdonában volt.

"A Häggberg család szerint a férfi nem vásárolta a festményt, hanem valaki egykoron átadta neki megőrzésre" - idézte a The Art Newspaper a svéd Nemzeti Múzeum közleményét.

A lengyel kulturális tárca második világháború idején elveszett műalkotások után kutató különleges bizottsága mutatott be dokumentumokat a svéd Nemzeti Múzeumnak, amelyek igazolják a mű eredetét, és a minisztérium kérte a festmény visszaszolgáltatását 2019-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A svéd Nemzeti Múzeumból kerül vissza Lengyelországba egy ellopott festmény

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra