Múlt-kor.hu

A stabilizálás után lassan megkezdődnek a Notre-Dame tényleges helyreállítási munkálatai

A stabilizálás után lassan megkezdődnek a Notre-Dame tényleges helyreállítási munkálatai

2021. szeptember 20. 11:20 MTI

Befejeződtek a két és fél évvel ezelőtt tűzvészt szenvedett párizsi Notre-Dame-székesegyház épületstabilizálási munkálatai, s megkezdődhetnek a tényleges helyreállítási munkálatok – közölték szombaton az illetékesek.

„A párizsi Notre-Dame-székesegyházban a szerkezeti biztosítási munkálatok , amelyek a tűzvész másnapján, 2019. április 16-án kezdődtek , a megjelölt határidőre befejeződtek” – olvasható a kulturális örökségért felelős állami intézmény közleményében.

Az illetékesek szerint a katedrális most már teljesen biztonságos, a helyreállítási munkálatok előkészülete megkezdődött, s a tényleges helyreállítás kezdete télen várható.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély.

Emmanuel Macron elnök két évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják. Az már biztos, hogy a munkálatok öt év alatt teljesen nem fejeződnek be.

Ólommérgezés, viharok és világjárvány

A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt 2019 júliusában három hétre leállították, aztán ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, majd a koronavírus-járvány késleltette a helyreállítást.

A felújítást vezető kormánybiztos, Jean-Louis Georgelin ugyanakkor többször is jelezte, hogy 2024. április 16-án meg lehet tartani az első misét a templomban.

A kormánybiztos a napokban írja ki a közbeszerzési pályázatot a helyreállítási munkálatokat végző vállalkozásoknak, s még szeptemberben megkezdődik a székesegyház belső falainak és a talajnak a megtisztítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A stabilizálás után lassan megkezdődnek a Notre-Dame tényleges helyreállítási munkálatai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra