Múlt-kor.hu

A Római Birodalom legkeletebbi vízvezetékét találták meg Örményországban

A Római Birodalom legkeletebbi vízvezetékét találták meg Örményországban

2021. november 18. 19:38 MTI

Római kori akvadukt maradványaira bukkantak régészek Örményország legrégebbi településén, Artasatban. Ez a római birodalom legkeltebbre fekvő vízvezeték-hídja, amelyet eddig feltártak – közölte a Münsteri Egyetem.

Befejezetlen építkezés

A német egyetem és az Örmény Tudományos Akadémia régészei által 2019-ben folyt ásatásokon a római birodalom hadserege által i. sz. 114 és 117 között épített befejezetlen akvadukt hatalmas alapjait tárták fel – idézte Achim Lichtenberger professzort az Archäologischer Anzeige című folyóiratban a feltárásokról közzétett tanulmány.

A birodalom legnagyobb kiterjedése

Abban az időben, Traianus római császár uralkodása idején volt a legnagyobb a római birodalom kiterjedése, és hatalmas középítkezések folytak minden szegletében.

Akkori nevén Artaxata az új provincia, Armenia fővárosa lett volna.

Lemondás a távoli tartományról

„Az akvaduktot azonban nem fejezték be Traianus 117-ben bekövetkezett halála miatt, és mert utódja, Hadrianus császár lemondott az örmény provinciáról” – mondta Torben Schreiben, a tanulmány társszezője.

Az akvadukt tervezett és részben befejezett építése azt mutatja, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tettek nagyon rövid idő alatt azért, hogy integrálják az új provincia székhelyének infrastruktúráját a birodaloméba – tette hozzá.

A régészek úgy vélik, hogy felfedezésük bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a római birodalom hódítása Örményországban sikertelen volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Római Birodalom legkeletebbi vízvezetékét találták meg Örményországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra