Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A Petőfi-filmek hagyományát ismerhetjük meg a Toldi mozi vetítéssorozatán

A Petőfi-filmek hagyományát ismerhetjük meg a Toldi mozi vetítéssorozatán

2023. március 20. 12:26 MTI

Petőfi Sándorról és az 1848–49-es szabadságharcról szóló filmekből indul vetítéssorozat csütörtökön a budapesti Toldi moziban, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

<

Négy film, négy szakértői előadás

A négyalkalmas sorozatban, a vetítések előtt meghívott szakértők tárják fel a Kádár-korszak Petőfi-képeit, valamint azt is, hogy mit lehet ma kezdeni ezzel a filmes hagyománnyal – tájékoztatta a Budapest Film Zrt. szombaton az MTI-t.

A sorozat első vetítésén, március 23-án Nádasdy Kálmán és Ranódy László Föltámadott a tenger című, 1953-as alkotásának színeiben felújított, kiegészített és digitalizált változatát láthatják a nézők.

A vetítés előtt Margócsy István irodalomtörténésszel beszélgetnek a Petőfi-kultuszról.

Április 20-án Kardos Ferenc Petőfi '73 című filmje kerül műsorra, az előtte zajló beszélgetésen pedig a meghívott vendéggel, Imre Zoltánnal az 1970-es évek amatőr színházi mozgalmai kerülnek majd szóba.

Május 25-én Elek Judit Mária-nap című filmjének vetítése előtt Balogh Piroska irodalomtörténésszel beszélgetve Szendrey Júlia és a nők korszakban való reprezentációja kerül a fókuszba.

Az utolsó alkalommal a Psyché I.-III. című, Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján készült filmet láthatják a nézők Bódy Gábor rendezésében.

Előtte Bartal Mária irodalomtörténésszel és Schein Gábor író, költővel Weöresről, Pilinszkyről, a kortárs irodalom Petőfi-képeiről lesz majd szó – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Petőfi-filmek hagyományát ismerhetjük meg a Toldi mozi vetítéssorozatán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra