Múlt-kor.hu

A koronavírus-járvány dokumentumait gyűjtik a bajor múzeumok

A koronavírus-járvány dokumentumait gyűjtik a bajor múzeumok

2020. április 14. 18:12 MTI

A koronavírus-járvány dokumentumainak gyűjtésébe fogtak a nem állami múzeumok Bajorországban.

Az ilyen gyűjtemények különösen a helytörténeti múzeumok számára fontosak - közölte Wolfgang Stäbler, a nem állami múzeumok tartományi szövetségének szóvivője.

A koronavírus-járvány már most orvos- és kortörténet, az emberek által megtapasztaltak pedig hosszú távon is rányomják bélyegüket a városok és régiók történetére - mondta.

A járvány rövid életű emlékei például azok a boltok ajtajára, kirakatába helyezett cédulák, amelyek az ideiglenes zárvatartásról értesítik az embereket. Ha ezeket most nem fotózzuk le, később nyomtalanul eltűnnek - mutatott rá a szakember.

A Müncheni Városi Múzeum máris online kiállítást kínál honlapján a néptelen Marienplatzon, autós szűrőállomások előtti dugókról, az Isar folyó mentén sétáló emberekről készült fotókból.

A wunsiedeli Fichtelgebirgsmuseum például gyűjti a járványról tudósító újságkivágásokat, az erkélykoncertekről készült videofelvételeket vagy a tűzoltóság hangosbemondóin elhangzott figyelmeztetések hangfelvételeit.

Elkezdtük felépíteni a régió online emlékezetét - mondta a Fichtel-hegység helytörténeti múzeumának igazgatója, Sabine Zehentmeier-Lang.

Rámutatott, hogy aki most a kijárási korlátozásokkal, a távmunkával, az árufelhalmozással szembesül, idővel egy letűnt kor tanúja lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A koronavírus-járvány dokumentumait gyűjtik a bajor múzeumok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra