Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A haditengerészet és a profi futball is csábította, de a színészetnél kötött ki Sean Connery

A haditengerészet és a profi futball is csábította, de a színészetnél kötött ki Sean Connery

2022. augusztus 25. 18:00 Múlt-kor

A legfiatalabbaknak James Bond nevére talán az acélkemény arcvonásokkal felvértezett Daniel Craig ugrik be először, az idősebb generációk tagjainak azonban minden bizonnyal Sean Connery jelenik meg lelki szemeik előtt. Az ízig-vérig skót hazafi, akit túlzott hazaszeretete miatt a pletykák szerint az első körben Erzsébet királynő nem akart lovaggá ütni, ma lenne 92 éves.

<

Thomas Sean Connery 1930. augusztus 25-én született a skóciai Edinburgh városában. Egyszerű munkáscsalád sarjaként cseperedett, édesanyja takarítással, míg apja fuvarozással kereste meg a napi betevőt. A négytagú család nem bővelkedett a pénzben; az ifjú Sean az általános iskolai tanulmányai helyett inkább dolgozott és mindenféle alkalmi munkákkal egészítette ki a család jövedelmét. A nem éppen túlképzett ifjú a Brit Királyi Haditengerészetnél próbált karriert építeni, ahonnan három év szolgálat után gyomorfekélye miatt leszerelték.

Hazatérve Edinburghba, a 19 éves Connery kőműves munkákból, koporsópolírozásból, no meg modellkedésből tartotta fenn magát. Bár nem született tehetős családba, a Teremtő jó fizikummal és sármmal áldotta meg, amelyekre a testépítéssel is rásegített. A bodybuilding olyannyira magával ragadta, hogy a 1950-es Mr. Universe versenyen bronzérmet szerzett.

A testépítés mellett a másik szerelme a futball volt. Az egyik helyi edinburghi klubban játszó 23 éves Conneryre felfigyelt a Manchester United menedzsere, Matt Busby és szerződést ajánlott neki. Connery, aki ekkor már megcsillantotta művészi vénáját is, mert a modellkedés mellett színházi statiszta szerepekben és egy kórusban is kipróbálta magát, végül nemet mondott az ajánlatra.

Később így indokolta a döntését: „Tudtam, hogy egy profi futballista 30 évesen már nem lehet a csúcson, és én akkor már 23 voltam. Úgy határoztam, hogy inkább színész leszek, és ez életem egyik legjobb döntése volt.”

Az 1950-es években jobbára epizódszerepeket kapott, majd 1958-ban a Másik idő, másik hely című filmben Lana Turner oldalán tűnt fel. Karrierje 1962-től kezdett felfelé ívelni, amikor megkapta a Dr. No című film főszerepét. A filmben a Connery által megformált 007-es titkosügynöktől, James Bondtól mindenki padlót fogott, a mozi hatalmas siker lett, így Bond, azaz Connery a hatvanas évek folyamán még négyszer is visszatért a filmvászonra.

Az Oroszországból szeretettel (1963), a Goldfinger (1964), a Tűzgolyó (1965), és a Csak kétszer élsz (1967) után az 1971-es Gyémántok az örökkévalóságnak zárta a James Bond-filmek első sorozatát, természetesen Sean Conneryvel a főszerepben. Első körben egyébként Cary Grantnek szánták a szerepet, de Grant visszadobta, mert úgy vélte, már túl idős ahhoz, hogy eljátssza a 007-es ügynököt.

A hetvenes években a titkosügynök pihent, és csak 1983-ban tért vissza újra. A Sohase mondd, hogy soha című filmben Sean Connery már a nyugdíjazás előtt járó Bondot alakítja, aki – nyugdíj és ráncok ide vagy oda – sikerrel hódította meg a filmvásznon az isteni szépségű Kim Basingert, miközben a rosszfiúknak sem kegyelmezett. 1986-ban egy újabb ikonikus mozi, az akció-fantasy műfajba sorolható Hegylakó következett, amelyben Sean Connery és Christopher Lambert elpusztíthatatlan, halhatatlan párosa lenyűgözte a nagyérdeműt. A fantasy világa után egy gengszterfilm, a Brian De Palma rendezte Aki legyőzte Al Caponét következett 1987-ben. Connery a filmben egy sokat tapasztalt zsarut játszott, és ezt olyan pazarul tette, hogy alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, és a Golden Globe-ot is bezsebelte.

A kilencvenes éveket a színész egy szovjet tengeralattjáró-kapitány szerepével nyitotta a Vadászat a Vörös Októberre című filmben. Majd újra megcsillant a remény, hogy az idősödő, de jó kondiban lévő skót még egyszer belebújik James Bond elegáns fekete öltönyébe, de Steven Spielberg, aki szeretett volna egy 007-es filmet is rendezni, végül nem kapta meg a jogokat.

Spielberg azonban nem csüggedt, előhúzott egy másik ütőkártyát, és rögvest szerződtette Conneryt Harrison Ford mellé, aki így eljátszhatta a legendás kalandor régészprofesszor, India Jones apját az 1989-ben bemutatott Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben. A habókos, kissé szórakozott öregúr megformálása igazi jutalomjáték volt Connery számára, akinek a szerep egy Golden Globe-jelölést hozott. A hatvanas éveiben járó színész 1996-ban utoljára jelent meg a filmvásznon brit ügynökként Michael Bay nagy iramú, harci jelenetekben dúskáló akciófilmjében, A sziklában.

Hetvenhárom éves korában az elnyűhetetlen Sean Connery bejelentette, hogy A szövetség című filmben fog utoljára feltűnni a filmvásznon. A színész úgy döntött, hogy idejét inkább a családjának szenteli, és visszavonult a Bahamákra második feleségével, Micheline Roquebrune festőnővel.

Az Oscar-, a Golden Globe- és a BAFTA- (Brit Film és Televíziós Akadémia) díjak mellé a színész 2000-ben egy újabb rangos elismeréssel, mégpedig egy lovagi címmel gazdagodott: Conneryt II. Erzsébet brit királynő filmes életművéért jutalmazta. A rossz nyelvek szerint a művész már 1998-ban is viselhette volna a lovagi címet, ha nem támogatja olyan vehemensen a függetlenségpárti Skót Nemzeti Pártot.

Connery 90 éves korában, 2020. október 31-én hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A haditengerészet és a profi futball is csábította, de a színészetnél kötött ki Sean Connery

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra