Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

2021. április 28. 17:10 Múlt-kor

<

Alkalmazható penicillin

A könnyen elérhető formában gyártható antibiotikumok előtt a legkisebb vágások vagy karcolások is halálos vérmérgezéshez vezethettek a világ bármely pontján.

Habár Alexander Fleming skót bakteriológus és immunológus már 1928-ban felfedezte a penicillint – egy szerencsés véletlennek köszönhetően –, orvosi készítményként való tömeggyártása csak a második világháború során indult meg.

Az amerikai hadügyminisztérium számára a penicillin előállítása a sürgős célok közé tartozott – egy propagandaplakáton még „a halállal szembeni versenyként” is aposztrofálták a sorozatgyártást.

A hadiorvosokat lenyűgözte az anyag fájdalomcsillapító képességén túl az is, hogy alkalmazása mennyivel növelte a betegek túlélési esélyeit, és általában véve megkönnyítette a tábori körülmények közötti betegápolást.

Az Egyesült Államok annyira kulcsfontosságúnak tartotta a penicillint, hogy az 1944. júniusi normandiai partraszállásokra készülve 2,3 millió dózist állítottak elő belőle a szövetséges csapatok számára. A háború után pedig már a civilek is részesülhettek a „csodaszer” előnyeiből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra