Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A futballklub, ahol Puskás Öcsi másodvirágzását élte: a galaktikus Real Madrid

A futballklub, ahol Puskás Öcsi másodvirágzását élte: a galaktikus Real Madrid

2022. március 6. 15:10 Múlt-kor

<

Az elhízott Puskás is új lendületet kapott

A remek stadionnal párhuzamosan a Real Madrid az ötvenes évek közepétől igazi európai nagyágyúvá vált, köszönhetően az argentin Alfredo Di Stéfano, majd a másik csatárfenomén, Puskás Ferenc leigazolásának.

A Di Stéfano–Puskás kettősről sokaknak eredetileg az volt a véleménye, hogy két dudás nem férhet meg egy csárdában.

Di Stéfano sem lelkesedett Puskás Öcsi leigazolása hallatán, és amikor meglátta a magyar gólvágót – akit az 1956-os disszidálása miatt az MLSZ az UEFA-nál másfél évre eltiltatott a profi futballtól – valósággal szörnyülködött:

„Évtizedek távlatából elmondhatom, szinte nem kaptam levegőt, amikor először megláttam. Hatalmas túlsúly volt rajta. Mi meg akkor már a csúcson voltunk, csodálkoztam, mit akarnak ezzel a dagadttal? Persze a nevét jól ismertük, tudtuk, hogy a futball nagy varázslója, de nem fért a fejembe, hogy tud majd ez az ember futni közöttünk. Mit szépítsem, eleinte nem túlságosan lelkesedtem jöveteléért.”

Nos, Puskás Ferenc rácáfolt Di Stefanóra: először is lefogyott, másodszor nem törekedett a „primadonnaszerepre” sem, azt meghagyta az argentinnak, aki a meccseken mindig elsőként lépett a pályára, ezzel szemben az Aranycsapat egykori csapatkapitánya és vezére, „Öcsi” mindig utolsóként érintette cipőjével a pályát.

Puskás az első körben Di Stéfano „segédje” volt, amivel megnyerte az argentin barátságát és rokonszenvét; a dél-amerikai rájött, hogy Puskásban nem vetélytársra, hanem egy erős szövetségesre lelt.

Az 1958 szeptemberétől a Realnál futballozó Puskás–Di Stéfano páros sikert sikerre halmozott, és a spanyolok által csak „Pancho-nak” nevezett „Öcsiből” a Real Madridban is sztár lett.

Csapata BEK-győzelmeiből (1956, 1957, 1958, 1959, 1960) kettőből is kivette a részét, amelyek közül a második igen parádésra sikerült, hiszen az 1960-as Real Madrid – Eintracht Frankfurt, 7:3-ra végződő döntőn négy gólt is rúgott. (Jellemző, hogy a Real másik három gólját Di Stéfano szerezte.)

Bár a Puskás – Di Stéfano korszaknak az 1960-as évek második felében leáldozott, a Real Madrid FC az 1960-as évtizedet egy újabb emlékezetes BEK-trófeával „zárta le” 1966-ban, amikor a Partizan Beograd ellen sikerült 2-1-re nyerniük a döntőben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A futballklub, ahol Puskás Öcsi másodvirágzását élte: a galaktikus Real Madrid

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra