Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A DNS vezethet el az igazságos kalózkapitány maradványainak azonosításához

2021. február 17. 16:17 Múlt-kor

Hat hajdani kalóz csontmaradványait találták meg egy történelmi hajóroncsban az Egyesült Államokban, a Massachusetts állambeli Cape Cod partjainál. Lehetséges, hogy a felfedezés elvezet a híres kalózkapitány, Samuel „Fekete Sam” Bellamy maradványainak azonosításához.

<

Csontok a mélyből

A fejleményt a közeli West Yarmouth városában található Whydah Kalózmúzeum jelentette be. A múzeum – amely az elsüllyedt hajó nevét viseli – ki is állította az előkerült csontokat.

Bellamy és legénysége akkor vesztette életét, amikor lopott hajójuk, a Whydah egy viharban elsüllyedt Wellfleet település közelében 1717 áprilisában. A fedélzeten tartózkodó 146 kalóz közül csupán ketten élték túl az esetet. 101 fő holttestét mosta partra az óceán, és 43 emberről – köztük Bellamyről – feltételezhető, hogy a hajóval együtt a mélybe merült.

A most előkerült csontokat egy úgynevezett konkrécióban, azaz a víz alatt az évszázadok során kőzetből és homokból összetömörült és megszilárdult masszában találták meg. Lehetséges, hogy az egyik csontváz Bellamyé, az azonban biztos, hogy a maradványok segítenek feltárni a kalózok személyes történeteit.

„Reméljük, hogy a modern, korszerű technológia segít nekünk azonosítani ezeket a kalózokat, hogy kapcsolatba hozhassuk őket az esetleges ma is élő leszármazottakkal” – mondta el Barry Clifford vízalatti kutató, aki 1984-ben felfedezte a Whydah roncsát. Clifford és csapata szerint a DNS sok kérdés kulcsa lehet.

Casey Sherman, a Whydah-csapat egyik vezető kutatója 2018-ban azonosította Bellamy egyik leszármazottját az angliai Devonshire-ben. Az illető lelkesen járult hozzá saját DNS-mintája levételéhez, hogy legyen összehasonlítási alap. „Ezek az újonnan előkerült csontmaradványok végre talán elvezethetnek Bellamyhez” – erősítette meg Sherman. Ha sikerül a csontokból használható DNS-mintát kinyerni, akkor lesz mivel összehasonlítani Bellamy angol leszármazottjának mintáját.

A kutatócsapat amiatt érzi reménytelinek a helyzetet, mert a víz alatti üledék oxigénhiányos környezete megakadályozhatta az immár több mint 300 éve ott lévő maradványokban található DNS-nyomok lebomlását. Abban a kérdésben, hogy az egyik csontváz Bellamyé lehet, azért optimisták, mert a maradványok közelében előkerült egy pisztoly, amely valószínűleg a kalózkapitányé volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A DNS vezethet el az igazságos kalózkapitány maradványainak azonosításához

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra