Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Britanniai Flotta működésére szolgálhat bizonyítékul a most talált horgony

2022. szeptember 26. 15:35 Múlt-kor

Ősi kovácsoltvas horgonyt találtak Nagy-Britannia partjaitól keletre. Az Északi-tenger mélyén fekvő leletre egy part menti szélerőműfarm telepítése során bukkantak.

<

A horgonyt 1600–2000 évesre teszik, és valószínűleg a római korszakból, vagy esetleg a késői vaskorból származik.

Több tulajdonságában is hasonlít a Római Birodalom korából származó hajókon használt horgonyokra. A legvalószínűbb, hogy egy nagy római kereskedőhajóról származik, és a korabeli hajózási és kereskedelmi gyakorlatok bizonyítékául szolgál.

A több mint 2 méter hosszú, 100 kg körüli súlyú horgony egy 5–600 tonnás hajóhoz tartozhatott.

Britannia provinciát a Brit-szigetek első haditengerészete, a római Classis Britannica (Britanniai Flotta) szolgálta ki. Bár igen kevés tárgyi bizonyíték maradt fenn, működése az i. sz. első és harmadik századok közé tehető.

A flotta szerepe a szárazföldi alakulatok part menti támogatása volt, például Gnaeus Julius Agricola skóciai hadjárata során, amikor a Classis a partvonal felderítésével és utánpótlás szállításával segítette az észak felé nyomuló légiókat.

A Britannia fölötti római uralom utolsó éveiben a flottát szinte kizárólag a frank kalózok támadásainak elhárítására és a litus Saxonicum, a szász part fosztogatások elleni védelmére használták.

A most kiemelt horgonyt először 2018-ban fedezték fel, a Scottish Power szélerőműfarmjának telepítési munkálatait megelőző tengermélyi felmérések során, mintegy 40 kilométerre Suffolk partjaitól.

Jelenleg a horgony elemzése zajlik, részletes képalkotási eljárásokkal egybekötve, amely remélhetőleg korának és eredetének pontos meghatározásához vezet. Ennek lezárultával rövid ideig kiállítják az Ipswich Museumban, mielőtt visszatérne a laboratóriumba.

Az elemzési és konzerválási munkák végeztével a horgony állandó kiállítási tárgyként fog szerepelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Britanniai Flotta működésére szolgálhat bizonyítékul a most talált horgony

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra