Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
91 ember életébe került, hogy nem vették komolyan az Irgun figyelmeztetését

91 ember életébe került, hogy nem vették komolyan az Irgun figyelmeztetését

2022. július 22. 11:55 MTI

76 évvel ezelőtt, 1946. július 22-én robbantotta fel az Irgun nevű palesztinai földalatti zsidó szervezet a brit hatóságok központi irodáinak otthont adó King David szálloda egyik szárnyát Jeruzsálemben.

Az első világháború után, 1920-tól egészen 1948-ig az Egyesült Királyság kapott felhatalmazást, mandátumot az akkori Palesztina irányítására. Az Egyesült Királyság a terület irányítását végző központi irodáit, valamint a brit fegyveres erők főparancsnokságát Jeruzsálem legnagyobb luxusszállodájában, a King David szállóban helyezte el.

Az akkori Palesztina területén zsidó állam létrehozását célul kitűző Irgun nevű cionista szervezet Menáhem Begin, Izrael későbbi miniszterelnökének irányításával, a cionista központi katonai szervezet, a Hagana jóváhagyásával az épület déli szárnyának alagsorában pokolgépeket helyezett el, amelyek robbanásukkal lerombolták az épület egy részét.

A detonációkban 91, különböző nemzetiségű és vallású ember vesztette életét és 46-an megsebesültek. Az áldozatok többsége szállodai vagy brit kormányzati alkalmazott volt, valamint 13 katona, három rendőr és öt járókelő is volt köztük.

A robbanásokban 41 arab, 28 brit állampolgár, 17, Palesztinában élő zsidó, két örmény, egy orosz, egy görög és egy egyiptomi halt meg.

A politikai merénylet válasz volt a brit hadsereg korábbi úgynevezett Agatha akciójára, amelynek keretében június végétől a mandátum katonái fegyverek után kutattak és letartóztattak mintegy 2700, Palesztinában élő zsidót.

A házkutatások során olyan dokumentumokat is elkoboztak, amelyek a britek ellen készülő felkelésről tanúskodtak. Ezeket a terhelő iratokat a King Davidben székelő nyomozó hatósághoz vitték, az Irgun ezért határozta el az épületben található irodák megsemmisítését.

Az Irgun nevű szervezet nem akart károkat okozni emberéletekben, ezért egyik tagjuk előzetesen telefonon háromszor is figyelmeztetést küldött a szállodában elhelyezett pokolgépekről többek között a hotel telefonközpontjába is, de az üzenetet nem vették komolyan és az épületet nem ürítették ki.

A támadás hatvanadik évfordulóján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jogos, katonai célpont elleni akciónak nevezte a történteket, mert szerinte a merénylők – szemben a terroristákkal – nem szándékoztak kárt okozni civileknek.

„Képzeljék el, hogy a Hamász (radikális palesztin szervezet) vagy a Hezbollah (szélsőséges libanoni tömörülés) felhívja a tel-avivi katonai főhadiszállást, hogy pokolgépet helyeztünk el, és ürítsék ki a területet. Nem tesznek ilyet, ez a különbség” – vélekedett az izraeli kormányfő.

A King David szálloda felrobbantása a 20. század egyik legvéresebb merénylete volt, amely szerepet játszott Izrael megteremtésében, mert elősegítette a brit csapatok kivonását az egykori Palesztina területéről.

Izraeli megítélése a mai napig ellentmondásos: elkövetése után mind az Egyesült Királyság, mind az 1946-os Cionista Kongresszus és a Palesztina, majd Izrael zsidókkal való betelepítését célul kitűző Zsidó Ügynökség terroristának minősítette az Irgun nevű szervezetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

91 ember életébe került, hogy nem vették komolyan az Irgun figyelmeztetését

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra