Múlt-kor.hu

70 millió forintnál is többet ért Van Gogh és Gauguin közös levele

70 millió forintnál is többet ért Van Gogh és Gauguin közös levele

2020. június 17. 14:45 MTI

A várakozásoknak megfelelő áron, 210 600 euróért (72,7 millió forint) kelt el egy keddi párizsi árverésen Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levele.

Csodálat és bordélyházak

Az 1888. november 1-2-i keltezésű irodalomtörténeti relikvia leütési árát előzetesen 180 ezer és 250 ezer euró (60-84 millió forint) közé tették a Hotel Drouot aukciósház szakértői.

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája.

Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetette papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész.

Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá.

A levélben a két művész kölcsönösen csodálatáról biztosítja a másikat, és megállapítják, hogy hasonlóak a nézeteik a modern művészet jövendőbeli megújulását illetően, a művészet mindkettejük szerint “újjászületés előtt áll”.

Emellett a bordélyházakban tett látogatásaikról és éppen készülő alkotásaikról is mesélnek a levélben. Szó esik arról is, hogy megbeszélések folynak egy festőegylet létrehozásáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

70 millió forintnál is többet ért Van Gogh és Gauguin közös levele

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra