Múlt-kor.hu

33 kilogrammos ókori cintányérra bukkantak Kínában

2020. október 26. 11:47 MTI

A Sang-dinasztia korából származó, háromezer éves, nagy méretű, bronzból készült cintányért találtak egy Hunan tartományban folyó építkezésen – közölték a helyi kulturális hatóságok.

Bronzkori szertartások

Az ősi ütőshangszerre, amelynek átmérője 52 centiméter, súlya pedig 33 kilogramm, Miluóban, egy építkezés területén bukkantak rá október 8-án. A hangszer felszíne részben korrodálódott, de a formáját megtartotta.

A cintányér jó állapotban került elő, állatábrázolásokkal díszítették a korongot, a fogantyúja körül pedig dekoratív felhők és villámok láthatók – mondta el a Hunani Múzeum szakértője.

A régészek szerint a cintányért rituálékon használták, amikor a természet isteneihez fordultak a Sang-dinasztia kései szakaszában.

Miluo a Miluo folyó mellett fekszik. Bánatában ebbe a folyóba ölte magát a híres költő, a Csu fejedelemség főhivatalnoka, Csü Jüan (Kr. e. 343-278), akit megrágalmaztak és száműztek a fejedelemségből.

A cintányért szakértők restaurálják majd, és további ásatásokat is kezdenek a helyszínen az esetleg még ott rejtőző kulturális emlékek felkutatására.

A Sárga-folyó középső és alsó szakaszán terült el a Kr. e. 17. század vége és a Kr. e. 11. század dereka között a sangok állama, amely nem volt egységes királyság. A Sang-dinasztia idején kezdődött Kínában a bronzkor, és az írás első emlékei is ekkor jelennek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

33 kilogrammos ókori cintányérra bukkantak Kínában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra