Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

2800 éve eltemetett, teljesen ép bronztárgyakra bukkantak Franciaországban

2021. augusztus 23. 10:59 MTI

Majdnem háromezer éve elásott "kivételes" bronzkori tárgyakat – karkötőket, szerszámokat, fegyvereket – tártak fel a közép-franciaországi Gannat környékén – jelentette be a kutatócsoport vezetője. A tudósok a vizsgálatuk után arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyak kiválasztását és elhelyezését alaposan megszervezték.

<

Egy időszámításunk előtt 800 körül épített megerősített lakóházban a régészek mintegy száz, teljesen ép bronztárgyat fedeztek fel.

Két, 2020-ban kiemelt váza elemzése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyak kiválasztását és elhelyezését alaposan megszervezték.

„A vázákban női és gyermekékszereket találtunk: karkötőket, bokagyűrűket és függőket” – mondta el Pierre-Yves Milcent, a toulouse-i Jean Jaurès Egyetem kutató tanára. – „Emellett az egyik vázában vágószerszámok és fegyverek – kések, harapófogók, lándzsahegyek – is voltak; a másik vázán szekereket, lószerszámokat és kerékdarabokat ábrázoló díszítések láthatók.”

Mindegyik vázán felül bronz bárdokat találtak.

„Ezeket a tárgyakat szándékosan temették el, a lakóházhoz tartoztak, illetve az isteneknek adományozhatták őket, ahogyan ebben a korban Görögországban is szokás volt” – magyarázta Pierre-Yves Milcent az AFP francia hírügynökségnek. – „Az épület talapzatában, vagy a lakóház elhagyásakor ásták el őket, hogy biztosítsák az istenek védelmét.”

A 19. század óta sok bronzkori tárgyat fedeztek fel, de ritkán bukkantak rájuk régészek az eredeti elrendezésben. Ez a felfedezés az ép tárgyakkal azért rendkívüli, mert jobban megismerhetjük, hogyan és miért ásták el őket – tette hozzá a régész.

A 2019-ben indított kutatóprogram elsősorban az őstörténeti emlékekben gazdag térségben a fosztogatások által okozott károk enyhítését célozza.

A térségnek kiváló gazdasági adottságai voltak hajózható folyójának, a Sioule-nak, aranyban és a bronzöntéshez használt cinkben gazdag talajának köszönhetően.

Az időszámításunk előtti 2200 és 800 közötti bronzkor fontos időszak volt Nyugat-Európa eddig ismeretlen őstörténetében. Ebben a korban már észlelhetők voltak a következő időszak, a vaskor kelta társadalmainak fő jellemzői.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2800 éve eltemetett, teljesen ép bronztárgyakra bukkantak Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra