Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították a villámisten kalapácsát

2014. július 2. 08:44

Idén tavasszal egy fémdetektoros egy apró amulettre bukkant Købelevben, a Dániához tartozó Lolland szigetén. Az alig 1 centiméter hosszú és 1 centiméter széles amulett nem csak a formáját tekintve hasonlít Thor legendás kalapácsára. 

<

Thor a skandináv-germán mitológiában a mennydörgés, a vihar és a termékenység istene, akit vörös szakállú daliának ábrázolnak, kecskék vontatta szekérrel jár, legfontosabb attribútuma pedig Mjölnir nevű harci kalapácsa (torshammere). Eddig mintegy ezer, kalapács formájú viking kori amulettet fedeztek fel Skandináviában, az Egyesült Királyságban, Oroszországban és a balti államok területén, s ezek gyakran női sírokban kerültek elő.

A szakértők megosztottak a tekintetben, hogy ezek az amulettek valóban Thor kalapácsának stilizált reprezentációi. A szkeptikusok szerint a tárgy nyele túl rövid ahhoz, hogy kalapács legyen, feje pedig túlságosan is szimmetrikus.

Thor kalapács-függőjét amulettként viselték a középkorban a viking férfiak és nők, mivel óvó erőt tulajdonítottak neki. "Az amulett védő ereje számított, s ismerünk olyat, amikor a torshammere és a keresztény kereszt egybeolvasztva jelenik meg, kettős védelmet biztosítva viselőjének - mondta el Peter Pentz, a Dán Nemzeti Múzeum régésze.

A mostani lelet azért különleges, mert ez az első, amelyen rúnák láthatók. Pentz hálát adott az ismeretlen mesternek, mivel megerősíti, hogy az amulett valóban Thor kalapácsát jelképezi, ezen ugyanis a következő szöveg olvasható: " Hmar x is", azaz "Ez egy kalapács". Pentz hozzáteszi: az írnok nem volt képzett, mivel Hamart kellett volna írnia és a S betűt is fordítva véste bele.

Nem az amulett volt az egyetlen lelet, amit a szerencsés megtaláló felfedezett: ezüst varrótűk és öntőforma-maradványok is előkerültek a købelevi lelőhelyen, ami arra utal, hogy ékszerkészítő műhely működött a területen. S amennyiben a szakértők feltételezése helyes, akkor bizonyára az amulettet is helyben gyártották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították a villámisten kalapácsát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra