Múlt-kor.hu

Csecsemőcsontvázat találtak a Halloween szülőhelyén

Csecsemőcsontvázat találtak a Halloween szülőhelyén

2014. június 12. 08:52

Egy háromezer évvel ezelőtt elhunyt csecsemő maradványait találták meg Írországban, az egyik legjelentősebb ősi kelta ünnep feltételezett helyszínén.

A teljesen érintetlen csontváz egy 7-10 hónapos korában elhunyt csecsemőé, és az írországi Meath megyében, a Hill of Ward (ír nyelven: Tlachta, korábban Tlachtgha) mellett folyó háromhetes ásatás során tárták fel archeológusok.

A Hill of Tlachtgha Írország egyik legtitokzatosabb helye, ahol a levegőből jól látható, körkörös elrendezésű földmunkák találhatók. A középkori források szerint itt zajlott az őszi Samhain ünnep, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek: ekkor ünnepelték meg a kelta újévet, amely október 31. éjszakájára esett. A Samhain az angolszász területeken valószínűleg a Halloween ünnepben él tovább.

"Talán soha nem fogjuk megtudni, mi okozta a csecsemő halálát. A csontváz valószínűleg háromezer éves, s egy másfél méter mély árokban találtuk meg" - mondta el Stephen Davis ásatásvezető, a University College Dublin régésze az Irish Examiner nevű lapnak.

A terepmunka és a légi felvételek elemzése nyomán kiderült, hogy a lelőhely egykoron vallási rituálék helyszíne volt, ahol már i.e. 1000 körül vallási tevékenységek folyhattak. Tlachtgha az ír mitológia szerint egy vak druida, Mug Ruith lánya volt. Apja mentora, a szamariai varázsló, Simon Mágus három fia erőszakolta meg, akiktől teherbe esett, majd miután hármas ikrei születtek, meghalt. A legenda úgy tartja, hogy itt, a Hill of Wardnál helyezték örök nyugalomra.

A hagyomány szerint Tlachtgha volt a Samhain, a halottak ünnepének helyszíne is. Az ünnephez számtalan szertartás, hagyomány kapcsolódik, de egy valami közös bennük: az újév kezdetén felborul a világ rendje, elmosódnak az evilág és a túlvilág közötti határok. Az emberek általában örömtüzeket gyújtottak, és - bár ebben ellentmondanak a források - emberáldozatra is sor került.

A feltárások során tűzgyújtásra utaló jeleket is találtak - ez lehetett rituális tűz vagy üvegkészítés maradványa, fogalmazott Davis, aki úgy látja: szinte kizárt, hogy a gyermek rituális emberáldozat lett volna. A csecsemő csontjait jelenleg a dublini egyetem régészeti tanszékén vizsgálják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csecsemőcsontvázat találtak a Halloween szülőhelyén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra