Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Akiknek "nem kellett" a korona

2014. június 3. 14:23

Tegnap jelentette be a spanyol trónon közel 40 éven át székelő I. János Károly király, hogy lemond hatalmáról, s átadja az uralkodói jogokat fiának, Fülöp hercegnek. A hír nem volt meglepő, ugyanis a király az utóbbi időben sokat betegeskedett, ráadásul a család renoméját több botrány is megtépázta. A történelem folyamán számos uralkodó választotta önként, de leginkább kényszer hatása alatt a korona továbbadását utódjának. Ezekből az esetekből szemezgettünk.

<

Az utolsó etruszk Róma trónján

Az ókori Rómát kezdetben királyok irányították, a történeti irodalom hét uralkodót jegyzett fel. Az utolsó, az etruszk származású Tarquinius Superbus (azaz gőgös Tarquinius), sokat tett Róma fejlődéséért: Etruriából hozatott mesterembereket, befejezte a központi csatorna és a Capitolium templomának építését. A király nagyon sokat adott a jóslatokra, ezért fiait Delphoi-ba küldte, ám kíséretükben tartózkodott a király unokaöccse, Brutus is. A király fiai az iránt érdeklődtek, hogy ki lesz közülük a hatalom örököse, a jóslat erre azt a viszonylag egyértelmű választ adta, hogy aki először csókolja meg anyját. Amikor hazaérkeztek, azon versenyeztek, hogy ki ér előbb a nők lakosztályába, mire a ravasz Brutus megbotlott, és a földet (tehát a földanyát) csókolta meg.

19. századi karikatúra a király uralmáról

Ha hinni lehet a forrásoknak, a Tarquiniusok elleni lázadást végül egy asszony elcsábítása lobbantotta lángra. A király egyik fiának, Sextusnak megtetszett Lucretia, Tarquinius Collatinus felesége. Egy éjjel behatolt szobájába, és azzal fenyegette meg, hogy világgá kürtöli becstelenségét, és állításának bizonyítására egy megölt rabszolga holttestét fekteti mellé. A szégyenben maradt Lucretia miután a gyalázatos tettről beszámolt férjének, apjának és egyéb férfiaknak, a szemük láttára szíven szúrta magát. A gyászolók bosszút esküdtek, és Brutus vezetésével Lucretia holttestét a fórumra vitték, ahol Brutus a véres késsel a kezében megeskette a népet, hogy fellázadnak a zsarnok ellen, és megfosztják hatalmától.

Róma utolsó uralkodója szintén trónfosztás áldozata lett i. sz. 476-ban. A gyermek Romulus Augustulust az a germán Odoaker taszította le a birodalom éléről, aki a császár testőrségének tagja volt (a császári jelvényeket pedig a kelet-római császárnak küldte).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Akiknek "nem kellett" a korona

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra