Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiverte a biztosítékot a londoni divatház a náci sassal

2014. május 7. 08:44

Feldühödött vásárlók azt követelik a brit Boy Londontól, hogy változtassa meg a nemzetiszocialista szimbólumra hajazó márkajelzését.

<

A londoni divatház ruháit előszeretettel hordják a celebek, Rihanna amerikai és Jessie J. angol énekesnő mellett a világhírű angol modellt, Cara Delevingnét is látták már Boy London márkájú pólóban feszíteni. Márkajelzése a BOY felirat 'O' betűjén álló, kifeszített szárnyú sas, amelynek feje balra néz.

Éppen ez zavarja azokat a vásárlókat, akik most el szeretnék érni, hogy a Boy London megváltoztassa vitatott logóját, amelyen a sas ugyanúgy balra tekint, mint az NSDAP pártszimbóluma (Parteiadler), csak éppen a szvasztika hiányzik karmai közül. A német címer, az arany mezőben jobbra tekintő fekete és vörös színekkel ábrázolt sas, a legősibb állami jelképek egyike a világon. A birodalmi sas mint a Német Birodalom jelképe, fejét mindig jobbra fordítja, az NSDAP pártszimbolikájában a sas feje azonban balra fordul.

Nagy-Britannia egyik vezető áruháza, a Fenwick máris lépett és bevonta az Északnyugat-Londonban található Brent Cross Shopping Centre üzletének vásárlóteréről a Boy London-ruhákat. Persze nem mindenki csatlakozott a bojkotthoz, a birminghami Selfridges-ben még most is akciós áron, 35 fontért lehet hozzájutni a "sasos" márka uniszex pólóihoz.

A Boy London visszautasítja, hogy márkajelzését a Parteiadlerhez hasonlítsák. "A márkának nincs semmiféle köze a nácizmushoz, vagy ahhoz az eszméhez, amely hit, meggyőződés vagy bőrszín alapján diszkriminálja az embereket" - közölte a divatház szóvivője, hozzátéve, hogy a logót a Római Birodalom dekadenciát és erőt sugalló sasszimbóluma inspirálta.

A divatházat John Krivine Izraelben élő üzletember alapította még a hetvenes években. Első üzlete London Chelsea nevű kerületében állt, s már akkor botrányos pólókat kínált, amelyekhez alvadt állatvért és fecskendőből készült ékszereket használtak fel. Krivine - aki 1984-ben adott túl cégén - a következőt mondta a logóval kapcsolatban: "Nem tudtam, milyen sas volt: római légióé, amerikai indiánoké vagy a kontinentális kongresszusé, esetleg a Harmadik Birodalomé, mindegy, jól nézett ki".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiverte a biztosítékot a londoni divatház a náci sassal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra