Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A kétszer száműzött császár

2014. május 5. 12:29

<

Az első száműzetés Elbán

Napóleon és csapatai az orosz télben 

Napóleon 1814 májusában vette birtokba Elba szigetét. A térség uralkodójaként nagy aktivitással vetette bele magát a munkába, átalakítva a sziget közigazgatását, megreformálva a kórházak és a vámhivatal működését, mellette erdőket és szőlőket telepített és egy színház megépítéséhez is nekilátott. Az ekkor negyvenötödik életévében járó császár - merthogy címét itt is megtarthatta - ereje teljében volt. Mialatt folyamatosan fogadta a különböző országokból hozzá érkező látogatókat, nyitott szemmel és éles füllel figyelte, mi folyik Franciaországban.

A korzikai számára biztató volt a tény, hogy a trónra visszatérő Bourbonok nem tudták megszerezni a társadalom széles körű támogatottságát. Politikájuk elégedetlenséget váltott ki a munkásság, a parasztság, a polgárság és a hadsereg jelentős részéből is. Napóleont azonban más szempontok is arra vezérelték, hogy megszervezze visszatérését.

Habár a fontainebleau-i szerződés értelmében évi kétmilliós járadékot kellett volna számára biztosítani, a folyósítás ennek ellenére akadozott, így a hadvezér pénzszűkében volt. Közben fülébe jutott: az európai politikai döntéshozók Bécsben felvetették annak ötletét, hogy egy távolabbi szigetre vigyék, de amennyiben ez a terv sikertelennek bizonyul, egy merénylet is szóba kerülhet. Mindezek következtében 1815 februárjában Napóleon úgy döntött, maga mögött hagyja Elbát és maroknyi seregével visszaszerzi birodalmát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kétszer száműzött császár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra