Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titkos főúri találkozó a pajtában: a Wesselényi-összeesküvés

2014. április 30. 13:50 Csernus Szilveszter

<

A rendi szervezkedés kezdetei

A vasvári békét követően az elégedetlenség nem alulról jövő volt, sőt: a király után Magyarország három legelső méltósága kezdett szervezkedni. Wesselényi Ferenc nádor és Zrínyi Péter horvát bán 1666 augusztusában kötöttek szövetséget a felvidéki Strubnya fürdőjében. Nádasdy Ferenc országbíró júliusi csatlakozása után az összeesküvők Wesselényiné Széchy Mária birtokán, Murány várában gyűltek össze augusztus 23-27-én, hogy a tettek mezejére lépjenek. Az alibi egy lakodalom volt, vendégek tömegével, igy az országnagyok esténként Murányváralja egyik pajtájában gyűltek össze, testőreik által őrizvén.

Itt eldöntötték: követet küldenek IV. Mehmed szultánhoz (1608-1687), aki ha sereggel segíti a felkelést, Magyar-és Horvátország a szabad királyválasztas fejében elfogadja a török uralmat, egy Erdélyhez hasonló vazallusi állapottal. A felkelés szervezése azonban megrekedt, 1667 márciusában ugyanis meghalt Wesselényi Ferenc nádor.

Külpolitikai tekintetben sem állt jól a Habsburg-ellenes rendek szénája: a szultán Kréta elfoglalására összpontosította erőit, a Napkirály pedig titkos szerződésben Spanyolország békés felosztásában egyezett meg Lipóttal, II. Habsburg Károly spanyol király halála esetére - így rendezve egyik konfliktusforrásukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titkos főúri találkozó a pajtában: a Wesselényi-összeesküvés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra