Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Zsidó származású lehetett Hitler felesége

2014. április 7. 10:09 MTI

Adolf Hitler feleségének zsidó származásáról árulkodik egy DNS-teszt, amelyet Eva Braunnak tulajdonított hajszálak vizsgálatával végeztek egy brit tudományos-ismeretterjesztő tévéműsor szakértői.

<

A Channel 4 csatorna Dead Famous DNA című műsorának Eva Braunnal foglalkozó része szerdán kerül adásba, részletek azonban már a hét végén ismertté váltak belőle. A műsorban a történelem néhány legismertebb alakjának maradványaiból kívánják megoldani az adott személyek - mások mellett Napóleon, John F. Kennedy és Elvis Presley - körüli titkokat.

A tudósok egy Eva Braun nevének kezdőbetűivel díszített hajkeféből származó hajszálakat vizsgáltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a személy, akitől a minta származik, az N1b1 haplocsoporthoz tartozott. Ezt a DNS-szekvenciát egyértelműen az askenázi zsidókhoz kötik.

A világon ma élő zsidók 80 százaléka askenázi, vagyis a középkorban Közép-Európában élő, elsőként a Rajna-vidéken letelepedett zsidók leszármazottja. A 19. századi Németországban sok askenázi zsidó áttért a katolikus hitre, így igencsak valószínűtlen, hogy Eva Braun tudott volna származásáról, amelynek egyébiránt Hitler megbízására alaposan utánajártak a náci időkben.

A műsor készítői hangsúlyozták, nincs perdöntő bizonyítékuk arra, hogy a hajszálak Eva Brauntól származnak, nem is volt lehetőségük szerezni, ugyanis Hitler feleségének életben lévő két női rokona nem volt hajlandó DNS-mintát adni az összehasonlításhoz. A hajkefe amúgy igen kalandos utat járt be az évek alatt: a világháború végén egy amerikai hírszerző tiszt, Paul Baer találta a Berghofban, Hitler bajorországi rezidenciáján, Eva Braun lakosztályában.

Egyéb személyes tárgyakkal együtt hazavitte magával az Egyesült Államokba. Fia, Alan Baer szerint a világháborús ereklyék - köztük egy emberi koponya és díszes náci tőrök - sokáig egy zsákban hevertek a pincében. Apja 1970-es években bekövetkezett halála után Alan Baer eladta a tárgyakat egy John Reznikoff nevű gyűjtőnek, a tévéműsor szerkesztő-műsorvezetője, Mark Evans tőle vett meg nyolc hajszálat 1200 fontért - írta a Daily Mail.

Eva Braun 1912-ben született, és 17 évesen ismerte meg a nála 23 évvel idősebb Adolf Hitlert. A náci vezető hosszú ideig rejtegette a nőt a nyilvánosság elől, s csak a háború vége felé, 1945. április 29-én a berlini bunkerben vette feleségül. Egy nappal később mindketten öngyilkosságot követtek el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Zsidó származású lehetett Hitler felesége

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra