Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt az utolsó klallam anyanyelvű ember 

2014. február 7. 11:12 MTI

103 esztendős korában elhunyt az utolsó klallam anyanyelvű őslakos az amerikai Washington államban.

<

Egy korszak zárult le Hazel Sampson halálával, aki még szüleitől tanulta a klallam nyelvet, és a klallam kultúrában nőtt fel, mielőtt találkozott volna a nem indián kultúrával és nyelvvel - mondta el Ron Allen, a jamestowni klallam törzs vezetője.

Az őshonos amerikai szelis nyelvcsaládba tartozó klallam a nyugati partvidék északi felén és Kanada délnyugati részén terjedt el. Az amerikai kormány az 1800-as évektől szisztematikusan szorította ki az őslakos nyelvek használatát a kultúrából azzal, hogy rákényszerítette a fiatal indiánokat az angol nyelv tanulására és bentlakásos iskolákba küldte őket - emlékeztetett Chad Uran, a Washingtoni Egyetem szakértője. Csak 1990-ben, egy törvénynek köszönhetően indultak el azok a programok, amelyek a bennszülött indián nyelvek, köztük a klallam megőrzését tűzték ki célul.

Sampson és a törzs idős tagjainak közreműködésével Timothy Montler, az Észak-texasi Egyetem nyelvészprofesszora elkészítette a klallam szótárat. Jelenleg az Egyesült Államokban a klallam törzsnek mindegy háromezer tagja él három nyugat-washingtoni törzsben. Túlnyomó többségük már nem beszéli a klallam nyelvet, bár az állam néhány iskolájában második nyelvként oktatják a törzs tagjainak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt az utolsó klallam anyanyelvű ember 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra