Múlt-kor.hu

Szegedre érkezik a Titanic eredeti mentőmellénye

2013. október 11. 09:49 MTI

A Titanicról származó, eredeti mentőmellény érkezik a szegedi Vármúzeumba október 15-én. Ebből a mellényből világszerte mindössze öt darab maradt fenn: a Szegedre jövő az egyetlen európai példány. A mentőmellény október 15-én, kedden a délutáni órákban érkezik majd sajtónyilvános esemény keretében a Vármúzeumba.

A horvátországi Rijekából szállítják Szegedre azt a Titanicról származó mentőmellényt, melyet az október 18-án nyíló Titanic és Carpathia című tárlaton láthatnak majd az érdeklődők. A mellény nem csak azért különleges, mert látta az luxushajó katasztrófáját, hanem azért is, mert a világon mindössze öt ilyen tárgyról tudunk.

A Carpathia volt az a gőzös, mely elsőként ért a Titanic tragédiájának helyszínére és mentette meg több száz utas és tengerész életét. A fedélzeten dolgozott egy fiatal horvát pincér, Josip Car, aki szintén részt vett a mentésben. Mikor a Carpathia szerencsésen kikötött New Yorkban, a hajótöröttek örömükben a földre dobták a mentőmellényeket, melyeknek az életüket köszönhették. Ezek közül a mellények közül vitt haza magával egyet Josip, akinek özvegye az ereklyét később a rijekai múzeumnak adományozta.

A mentőmellény a rijekai tengerészeti múzeumból érkezik a szegedi Vármúzeumba október 15-én, kedden a délutáni órákban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Szegedre érkezik a Titanic eredeti mentőmellénye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra