Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rákosi ügynökei - az ÁVH nyolc éve

2013. szeptember 6. 11:16 Csernus Szilveszter

<

ÁVO-ból ÁVH

A Rákosi által „fordulat évének” nevezett, 1947 tavaszától 1948 nyaráig tartó időszak után jött el az idő a politikai rendőrség további hatáskör-bővítése felé. A Rajk Lászlót követő új belügyminiszter, Kádár János első intézkedései közé tartozott az ÁVO magasabb hivatali rangra emelése. Már Rajk is engedett Péter Gábor nyomásának, aki az államvédelem autonómiáját igyekezett növelni. Még Rajk terjesztette a Belügyi Bizottság elé, de már utódja, Kádár János hajtotta végre a politikai rendőrség másodfokú hatósággá történő átalakítását.

A BM épülete 1950-ben; ma Képviselői irodaház (Fortepan)

Az 288.009/1948. belügyminiszteri rendelet hozta létre az Államvédelmi Hatóságot, amely már csak a belügyminiszternek volt alárendelve. Az 1948. szeptemberi, 10-én hatályba lépő rendelet felruházta az ÁVH vezetőjét azzal a joggal, hogy elrendelje az államérdeket veszélyeztető személyek kitiltását, rendőri felügyelet alá vételét, vagy őrizetbe vételét, ami elsőfokú hatósági jogkör. Sőt jogi abszurdumként maga az ÁVH volt illetékes az e tekintetben folytatandó felülvizsgálati eljárásokban is.

Péter Gábor gyakorlatilag már eddig is csak Rákosinak alárendelten működött, de hivatalosan csak 1950-re juttatta szervezetét a hierarchia majdhogynem csúcsára. Egy 1949. végi kormányrendelet a politikai rendőrséget már közvetlenül a kormány alá rendelte, így külön minisztériumként működhetett tovább a Rákosi által csak a „Párt szeme, füle, ökle”-ként jellemzett szervezet. A rendelet elvileg meghagyta ugyan a belügyminiszternek a felügyelet jogát, de ez a valóságban fordítva működött, mert Péter rendszeresen jelentett a főtitkárnak a belügyminiszterről.

Az immáron első fokú országos szervhez került a Határőrség (őket hívta a nép „zöld ávósoknak”), valamint átvette a börtönöket, a rabmunka- és internálótáborokat is, melyek száma a százat is megközelítette, egyenként 4-500 fogollyal. Az ÁVH ekkor hasonlított leginkább szovjet „anyaszervezetére”, a szintén külön minisztériumként működő MGB-re. A közemberek szemében a hatáskör-kiterjesztést meg is indokolta a Szabad Nép: „a szocializmus építésének idején a külső és belső ellenség dühe, támadása fokozódik. Az ÁVH szerepe ebben a korszakban még nagyobb, mint eddig volt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Rákosi ügynökei - az ÁVH nyolc éve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra