Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újjá akarják építeni Gavrilo Princip felégetett szülőházát

2013. augusztus 13. 10:13 MTI

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára, 2014 júliusára újjá akarják építeni a nyugat-boszniai Obljajban Gavrilo Princip szülőházát. A Ferenc Ferdinánd, a Habsburg Birodalom trónörököse és felesége elleni merényletet 1914. június 28-án követte el Gavrilo Princip, ez a kettős gyilkosság politikai válsághoz és egy hónapra rá, július 28-án az I. világháború kitöréséhez vezetett.

Az egykori Jugoszláviában Gavrilo Principet (1894-1918), aki a Mlada Bosna (Ifjú Bosznia), a Habsburg-uralom ellen harcoló mozgalom egyik vezetője volt, népi hősként tisztelték. A délszláv háború óta megoszlanak róla a vélemények. A horvátok és a bosnyákok terroristának, a szerbek hősnek tartják Gavrilo Principet.

Szülőházát Obljajban 1995-ben, a boszniai háború idején állítólag horvát katonák fölgyújtották, és az épület felső, faszerkezetű részében, ahol a Princip Múzeum volt, minden tárgy megsemmisült, így odaveszett a legértékesebb darab, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse elleni merénylet eredeti tervrajza is, csak az épület terméskőből álló falai maradtak fenn.

A szülőház felújítására - korábbi sajtójelentések szerint - Újvidéken (Novi Sad) élő boszniai szerbeket akarnak megnyerni. Borko Ilic, Újvidék polgármester-helyettese, aki maga is Boszniából való szerb, úgy számolt, hogy mivel kis családi házról van szó, a felújítás legfeljebb 10 ezer euróba (majdnem 3 millió forint) kerül. Gavrilo Principnek a mai napig élnek rokonai Obljajban. Maga a merénylő a monarchia széthullása és az I. világháború vége előtt, 1918. április 28-án a theresienstadti börtönben tüdővészben halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Újjá akarják építeni Gavrilo Princip felégetett szülőházát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra