Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Éhező bennszülött gyerekekkel kísérleteztek Kanadában

2013. július 19. 14:22

Éhes bennszülött gyermekeken végeztek táplálkozási kísérleteket a negyvenes-ötvenes években Kanadában, a program kormányzati támogatással folyt.

<

Egy új, megdöbbentő kutatásról számolt be a kanadai The Star című lap internetes kiadása. A kanadai kormány a negyvenes-ötvenes évek alatt olyan projektet támogatott a „tudomány nevében”, amely során éhező gyermekeken végeztek táplálkozási kísérleteket, mindezt úgy, hogy a felére csökkentették a tejadagjukat, a felnőttektől pedig megvonták a vitaminokat. A kísérletek idején fogászati szolgáltatásokat sem végezhettek az alanyokon, mivel a fogíny állapota pontos diagnózist kínál a tudósok számára, így egy esetleges beavatkozás a vizsgálatok sikerét veszélyeztette volna.

Amikor a kanadai szakemberek 1942-ben felkeresték az észak-kanadai Manitoba tartományt, azt találták, hogy a rezervátumokban óriási méreteket ölt az alultápláltság. Ahelyett azonban, hogy a szövetségi kormánynak a több száz éhező – akik az összeomló szőrmekereskedelem miatt elestek fő bevételi forrásuktól és kilátástalan helyzetbe kerültek – segélyezését javasolták volna, inkább amellett érveltek, hogy a bennszülöttek leromlott egészségi állapotából hasznot lehetne húzni a tudományos kutatások révén.

A meglepő, az akkori sztenderdek szerint is etikátlannak számító kísérletekre Ian Mosby, a Guelph Egyetem doktoranduszhallgatója lelt rá. Az egészségpolitika fejlődését kutató hallgató először bizonytalan utalásokat talált arra, hogy a kanadai kormány indiánokon végez kutatásokat, majd úgy döntött, önálló kutatásba kezd. Ennek során vált világossá, hogy Kanadában a szövetségi kormány égisze alatt már régóta folyt a tudományos vizsgálat, amelybe 1300 bennszülöttet, főleg gyermekeket vontak be – természetesen az érintettek tudta nélkül.

A Manitóbában talált éhező indiánok kiváló alanyoknak számítottak a vitaminok kutatásakor. Az első kísérletek még abban az évben megkezdődtek. Első körben 125 alanyt választottak ki, ők megkapták a szükséges vitaminokat, míg a többiek nem. A kutatók úgy számoltak, hogy a helyiek naponta kevesebb mint 1500 kalórián élnek, miközben a normális ráta minimum 2000 kalória.

A kísérlet 1947-ben folytatódott, amelybe ezer bennszülött iskolást vontak be. Az egyik iskolában például két éven át fél adag tejet kaptak a gyermekek, máshol pedig két csoportra osztották az osztályt: a diákok egy része megkapta a szükséges vitamin-, vas- és jódmennyiséget, a többiektől viszont megvonták. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Éhező bennszülött gyerekekkel kísérleteztek Kanadában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra