Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vulkánkitöréseket figyeltek a középkori ír szerzetesek

2013. június 7. 15:22 MTI

Több mint 1200 esztendő nagy vulkánkitöréseit is feljegyezték ír szerzetesek időjárási - és egyéb témájú - krónikáikban, ami rendkívül értékes a jelen meteorológusainak és éghajlatkutatóinak.

<

A szigetország különböző kolostoraiból előkerült évkönyvek az egész középkort lefedik, sőt valamivel korábbról kezdődnek és belenyúlnak az újkorba. 431-ből származnak az első bejegyzések és 1649-ig tudósítanak - egyebek közt - nagy vulkánkitörésekről.

Ezek közül összesen 48-ról írtak az ír szerzetesek, és 37-et közvetlenül - a krónikák szerint - rendkívüli időjárás, főként hideg időszak követett. A kitörések 2-3 évre is kizökkentették a helyi időjárást megszokott "viselkedéséből", ami hatalmas csapás volt az aktuális társadalomnak, főként a mezőgazdaság teljesítményének visszaesése - rossz termés, takarmányhiány miatti állatállomány-pusztulás - miatt.

A jelen kutatói 40 ezer évkönybejegyzést tekintettek át. Mivel Írország éghajlata óceáni, azaz a telek nem túl zordak, írásos említésre érdemesnek találták a papok, ha vízen lehetett járni annak köszönhetően, hogy befagyott egy tó, hiszen az igen ritkán fordult elő.

A szerzetesek beszámoltak a hold- és napfogyatkozásokról is, amelyek remek összeillesztési (idő)pontokként szolgálnak más forrásokkal. "A szerzetesek a szélsőséges időjárási megnyilvánulásokat isteni büntetésnek, baljós előjeleknek, a világvége közeledtének értékelték. Utóbbi ugyan nem vált valóra, viszont a tőle rettegő szerzetesek nagy dokumentációs szolgálatot tettek az emberiségnek" - idézte a BBC Francis Ludlow-t, az amerikai Harvard Egyetem tudósát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Vulkánkitöréseket figyeltek a középkori ír szerzetesek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra