Múlt-kor.hu


	Közút lesz egy 2300 éves maja piramisból

Közút lesz egy 2300 éves maja piramisból

2013. május 15. 17:21

A közép-amerikai Belize-ben elbontottak egy 2300 éves maja piramist, amelynek romjait valószínűleg egy amerikai közút feltöltésére fogják felhasználni.

A helyi média számolt be az alig 300 ezernyi lakosú közép-amerikai ország északi részén található Noh Mul-i piramis esetéről. Az ókori maja emléknek a múlt hét végén buldózerek és különböző munkagépek estek neki. „Belize elmúlt 25 évében ez a legrosszabb, amit valaha láttam” – számolt be a szomorú tényről nem kevés keserűséggel a hangjában John Morris helyi régész. „A történtek hihetetlen tudatlanságról tanúskodnak, ami történt az megbocsáthatatlan” – tette hozzá.

A 21 méter magas piramis egykor egy 40 ezres település központja volt, s i. e. 250 körül építették kézzel faragott mészkőtéglákból. A maják igen jó minőségű építőanyagot használtak fel, amelyet a mai építkezéseknél is kiválóan lehet alkalmazni, ráadásul a piramis közel esett egy faluhoz, így a bontási költségek is jelentősen lecsökkentek. Az épületnek több szobája is volt, egykor tucatnyian lakhatták, s körülötte szétszórva a közelben élők temetkeztek.

A terület egyébként magántulajdonban van, így a régészek a földtulajdonost és a kivitelezőt is feljelentették. A belize-i törvények szerint az ősi emlékek szándékos megsemmisítése miatt akár tíz éves szabadságvesztésre is ítélhetik a felelősöket.


	Közút lesz egy 2300 éves maja piramisból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra