Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Náci relikviák tartják izgalomban Németországot

2013. január 31. 08:47

Megtalálták azt a platina órát, amelyet Hitler ajándékozott szeretőjének, Eva Braunnak 27. születésnapja alkalmából.

<

Az Eszeha órára a ’Zum 6.2.1939 herzlichst A. Hitler’ (1939. február 6-án, szeretettel A. Hitlertől) szöveget gravírozták, regisztrációs kódja: 86439. A német kutatók egy müncheni múzeumban, a Pinakothek der Moderne-ben (Modern Galéria) találtak rá több más náci relikvia társaságában.

Eva Braun 1912. február 6-án született, több mint tíz éven keresztül volt Hitler társa, rövid ideig pedig felesége. A nála huszonhárom évvel idősebb Hitlerrel Heinrich Hoffmann fotográfus stúdiójában találkozott először 1929 októberében. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártba nem lépett be, főként a fotózás, a filmek és a divat érdekelték. 1945. április 28-ról 29-re virradó éjjel, egy egyszerű polgári ceremónia keretében házasodtak össze, majd másnap öngyilkosságot követtek el.

A legutóbb felfedezett relikviák közül alighanem egy szőnyeg váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. A német kormány most magyarázkodásra kényszerül, mivel nemrég derült ki, hogy az Angela Merkel kancellár irodájában található szőnyeg Hitler helyettese, a német légierő, a Luftwaffe egykori parancsnoka, Hermann Göring által rabolt, több mint hatszáz kincsből álló gyűjtemény egyik darabja. A szőnyeget a Der Spiegel német magazin újságírói fedezték fel, miközben azt kutatták, hogy a nácik által zsákmányolt kincsek ma milyen kormányzati épületekben, vendégházakban és múzeumokban lelhetők fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Náci relikviák tartják izgalomban Németországot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra