Múlt-kor.hu

I. világháborús csapdahajóra bukkantak

2013. január 28. 16:11

Egy, az első világháborúban elsüllyedt csapdahajó roncsára bukkantak búvárok az angliai Plymouth mellett. A HMS Stock Force küldetését sokáig titkolták, története – amit tíz évvel később némafilmben is megörökítettek – csak az első világégést követően válhatott ismertté.

Az egyik legkockázatosabb szerep hárult a brit Királyi Haditengerészet csapdahajóira (Q-ships, azaz Q-hajók, más néven Mystery Ships) az első világháborúban (1914-1918). A Q-ship egy felfegyverzett kereskedelmi hajó volt, amely a felszínre csalogatta a tengeralattjárókat, hogy ott támadhassa meg őket. A britek mellett később az Egyesült Államok haditengerészete is alkalmazott csapdahajókat a német, illetve a japán tengeralattjárók ellen, egészen a második világháborúig (1939-1945).

A brit HMS Stock Force is egy ilyen akcióban süllyedt el, ami az egyik leghíresebb tengeri ütközetként vonult be az első világháború történetébe. A hajó kapitányát, Harold Autent merész vállalkozásáért a rangos Viktória Kereszttel jutalmazták, s egy korabeli némafilmben is felbukkant, hogy tapasztalatairól számot adjon. A hajóroncs helyét azonban a tengerészeti térképek évtizedeken át rossz helyen tüntették fel, így nem is sikerült lokalizálni.

A HMS Stock Force

Egészen mostanáig. 90 évvel az események után egy kutatócsapat legalábbis azt állítja, hogy valószínűleg a Stock Force maradványait találták meg a brit partok mellett; eredményeikről a plymouthi Nemzetközi Hajóroncs Konferencián fognak beszámolni. „Harold Auten megírta visszaemlékezéseit, amelynek segítségével sikerült a roncs helyét azonosítanunk. Nagyon sok hajó fekszik a partokhoz közel, de egyik története se annyira izgalmas, mint a Stock Force-é” – mondta el Steven Mortimer, a projekt vezetője.

A csapat négy éven át kutatta a hajó feltételezett helyét, mígnem kiderült, hogy a Stock Force a térképek által – tévesen – feltüntetett ponttól 12 kilométerre, jó 20 kilométerre Plymouthtól, 60 méter mélyen található. A 48 méter hosszú hajó a devoni partok mellett, 1918. július 30-án süllyedt el, miután összecsapott az egyik német tengeralattjáróval. A három torpedótalálat következtében a hajó négy és fél órával az ütközet után került a tengerfenékre; a legénységet egy halászhajó és egy torpedóhajó mentette ki, míg a tengeralattjárónak sikerült épségben kikötnie.

A Q-Ships (1928)

A Q-hajók küldetése szigorúan titkos volt: kevés részletre derült fény a Stock Force által végrehajtott misszióval kapcsolatban, de még a kitüntetett Auten érdemeit is sokáig titokzatosság lengte be. Az első világháborút követően a csapdahajók köré legendákat építettek, a kapitány könyvet írt “Q” Boat Adventures címmel, 1928-ben pedig filmet forgattak (Q-Ships), amelyben maga Auten is felbukkant.

A skóciai Dundee-ban megépített Stock Force egyike volt azon kétszáz csapdahajónak, amelyet az első világháború éveiben vetettek be a britek. Nevük eredete valószínűleg a legkorábbi hajótípus származási helyére (Queenstown, ma Cobh) vezethető vissza, emléküket ma a jelzés nélküli rendőrautók (Q-cars) őrzik. Közülük csupán egyetlen egy hajó maradt: a HMS President ma a Temze vizét szeli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	I. világháborús csapdahajóra bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra