Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így nézett ki a titokzatos hobbit

2012. december 12. 13:36

Először sikerült egy ausztrál antropológus jóvoltából rekonstruálni a floresi hobbitok arcát.

A paleoantropológia utóbbi fél évszázadának legnagyobb szenzációja volt, amikor kutatók 2003-ban egy női csontvázat találtak legalább hét másik egyedtől származó fogak és csontok társaságában az indonéz Flores-sziget Liang Bua barlangjában; a leletek legalább 18 ezer évvel ezelőtt élt, egy méter magas emberféléktől származnak. A kutatók által barlangja után LB1-nek elnevezett, majd a Nature című folyóiratban megjelent cikk hatására a Gyűrűk Ura-eposz után hobbit névre keresztelt törpealkatú hominidát az emberi alkalmazkodás eddigi legszélsőségesebb példájaként tartják számon.

Az ásatást végző Mike Morwood ausztrál régész néhány évvel ezelőtt egy nyilvános előadásán fejtette ki: az általuk új fajként azonosított Homo floresiensis az ausztrál őslakos közösségek előtt, vagyis 60 ezer évvel ezelőtt érhette el Ausztráliát. A szakmai köröket azóta is megosztó kérdésre nincs megnyugtató válasz. Korántsem egyértelmű például, hogyan utaztak az apró termetű, a modern ember agytérfogatának csupán egyharmadával rendelkező emberefélék Ausztráliába, s vajon milyen nyomokat hagyhattak maguk után, amikor a prehistorikus időkből is alig akad értékelhető lelet Ausztráliában.

Susan Hayes, a Wollongong Egyetem antropológusa a feltárt ősmaradványok alapján számítógépes arcrekonstrukciós program segítségével idézte fel a 18 ezer évvel ezelőtt élt „hobbitok” arcát. Az eredmény meglepte a kutatókat: a Homo floresiensis arccsontja magas volt, fülei hosszúak, míg orra széles. „Sokkal hosszabb ideig tartott a kutatás, mint gondoltam és sok fejfájást okozott, de elégedett vagyok a végeredménnyel” – nyilatkozta Hayes.

„Nem mondanám rá, hogy csinos, de vannak rajta megkülönböztető jegyek” – szögezte le az antropológus. Szintén dicsérte a most publikált eredményeket Darren Curnoe, a Dél-walesi Egyetem evolúció kutatója, aki szerint a hobbit arca sokkal „modernebb”, mint amire számítottak. „A csontok azt mutatják, mintha egy 2-3 millió éve élt előemberrel lenne dolgunk – meglepett, hogy mennyire modern benyomást kelt az arca” – így Curnoe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Így nézett ki a titokzatos hobbit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra