Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lefizette Ceauşescu „Jockey”-t?

2012. november 26. 10:13

Titokban lefizette Nicolae Ceauşescu rendszere Larry Hagmant, a Dallasbeli Jockey alakítóját annak érdekében, hogy a kommunista redszer felhasználhassa arcmását – adta hírül vasárnap a Sunday Times című brit lap.

<

Az újság szerint a hollywoodi színész mindezt egy amerikai újságírónak árulta el, azzal a feltétellel, hogy halála előtt nem hozhatja nyilvánosságra. A lap szerint Hagmant a 80-as években, egyik romániai útja során keresték meg a rendszer képviselői, miután a sorozat rendkívül népszerűnek bizonyult az országban. Azt kérték tőle, hogy egy hatalmas molinót feszíthessenek ki valamelyik épületen, amelyen Larry Hagman arca volt látható. Hagman azt mondta: nincs ellenvetése, amennyiben felesége másnap egy kormányzati épület mosdójában egy pénzzel teli zacskót talál.

Ez így is történt – az összeget amerikai dollárban, egy barna zacskóban kapták meg, és gyorsan a nyakára is hágtak. Hagman tavaly a Torontosun.com-nak úgy nyilatkozott: a Dallas jelentős nemzetközi politikai befolyással bírt, és többek között az 1989-es romániai forradalom kitörése is a sorozatnak köszönhető. A Ceauşescu-rendszer azért engedélyezte a sorozat vetítését, hogy a romániaiak lássák: mennyire dekadens és korrupt az amerikai életforma.

A terv azonban a kiötlői ellen fordult – mondta Hagman –, a romániai polgárok ugyanis ehelyett úgy döntöttek: nekik is kell mindaz, ami a Ewingoknak megvolt, ezért „ötszáz golyót eresztettek Ceauşescuba” – írja a Krónika.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Lefizette Ceauşescu „Jockey”-t?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra