Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem késik a torinói lepel kápolnájának restaurálása

2012. november 12. 15:20 MTI

A tervezett ütem szerint halad a torinói leplet őrző kápolna helyreállítása az észak-olasz város Keresztelő Szent János székesegyházában. Az ereklyét őrző kápolna 2014 márciusától lesz látogatható.

<

Hosszúra nyúlt, de nem késik tovább Olaszország egyik legismertebb kápolnájának restaurálása.
"Másfél év múlva készen leszünk a helyreállítási munka kilencvenöt százalékával. Utána már csak a kápolna falainak kőburkolatát kell helyreállítanunk. Ehhez hatmillió euró szükséges és szponzort keresünk hozzá" - idézte Mario Turettát, Piemonte tartomány kulturális és műemlékvédelmi tanácsosát az olasz sajtó.

A lepel olasz nevéről Sindone- vagy az építészről Guarini-kápolnaként ismert templomrészt a savoyai uralkodóházhoz tartozó Emanuele Filiberto (1869-1931), III. Viktor Emánuel olasz király unokatestvére építtette a 19. század végén.

A kápolna 1997 áprilisában leégett. Azóta az ereklyét a torinói dóm más pontján őrzik. Utoljára 2010-ben állították ki Torinóban. Akkor egy hónap alatt több mint kétmillióan zarándokoltak el az ereklyéhez.

A torinói lepel néven híressé vált gyolcsdarab a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple: az evangéliumok tudósítása szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, miután levették a keresztről, majd ebben is temették el. Az ereklye eredetiségét azonban eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

A 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálka-mintásan szőtt lenvásznon egy körülbelül 1,75 méter magas, szakállas férfi testének lenyomata látható, akit láthatóan megkínoztak: erre utalnak a fején, a kezén és a lábfején található sérülések, valamint egy szúrt seb a szív tájékán. Az mára biztossá vált, hogy nem festmény a lenyomat, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik.

A Vatikán hivatalosan nem állítja, hogy a lepel Jézus halotti gyolcsa. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az ereklye mindenképpen Krisztus szenvedésének erőteljes szimbóluma.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Nem késik a torinói lepel kápolnájának restaurálása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra