Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mi okozta a Római Birodalom bukását?

2012. október 12. 12:59

<

Infláció gyengítette a gazdaságot

A pénzügyi csőd veszélye tucatnyi alkalommal felütötte a fejét a késő római korban. A több fronton vívott sorozatos háborúk felemésztették a kincstárat, s a császárok pénzrontással igyekezték a hiányt pótolni. Az ezüstdénár Augustus alatt (i. e. 27- i. sz. 14) 96%-os (majdnem színezüst), Marcus Aurelius idején (161-180) 75%-os, míg Septimus Severus alatt (193-211) 50 %-os színesfémaránnyal bírt.

Clodius Albinus caesar-kori ezüstdénár-verete

Az ezüstdénár minősége a 3. században még tovább romlott, a kereskedelem emiatt stagnált majd folyamatosan hanyatlott. Az infláció okozta pénzügyi bizonytalanság következtében csökkent az árutermelési kedv – a földműves igyekezett lehetőleg semmit nem vásárolni, s mindent egymaga otthon előállítani.

A fényűző császárok uralmának végére ráadásul rendszerint üresen állt a kincstár, s az utódnak új bevételi források után kellett néznie. A birodalom kezdeti, fokozatos és intenzív területnövekedése idején ez nem okozott különösebb gondot, hiszen az újonnan meghódított területek földjeinek eladásaiból, illetve az adózók növekvő számából adódóan megfelelő pénzösszeg állt a császárok rendelkezésére. Azonban Traianus után már nem növekedett a birodalom területe, így ez a bevételi lehetőség sem volt már többé adott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Mi okozta a Római Birodalom bukását?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra