Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az iskolaköpeny emléke

2012. október 4. 17:36 Szeged 24, Múlt-kor

Az iskolaköpeny a Rákosi- és a Kádár-korszak alatt meghatározó szerepet töltött be a közoktatásban. A diákok mindennapjainak részévé vált a fazonját tekintve nem túl változatos, a kék többféle árnyalataiban pompázó öltözet. A Múlt-kor által megkérdezett társadalomtörténész szerint azonban az egyenruhának nem uniformizáló, hanem sokkal inkább praktikus szerepe volt.

<

Újra kékben?

Idén augusztusban nagy sajtónyilvánosságot kapott Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felvetése, amelynek értelmében ismét bevezetnék a közoktatásban a rendszerváltás után eltűnő, a kilencvenes éveket megelőző évtizedek oktatáspolitikájában fontos szerepet betöltő iskolai egyenruhát. Az ötlet támogatói szerint az egységes iskolai öltözet elfedi a társadalmi különbségeket, de a köpeny a futballmezek és egyes munkaruhák analógiája alapján a közösségtudatot is formálná.

Az iskolaköpeny ellenzői szerint azonban mindez nem lenne jó üzenet a 21. században, s inkább a szülőkre kellene bízni a ruházkodással kapcsolatos problémák orvoslását. Ráadásul az öltözködésen kívül más módon is fény derülhet a családok anyagi helyzetének közötti különbségekre: ilyenek például a mobiltelefonok és más kütyük, de a testnevelésóra előtti átöltözés során ugyanúgy láthatóvá válnának az öltözködésbeli eltérések.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Az iskolaköpeny emléke

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra