Múlt-kor.hu


	Online adatbázisban a Kárpát-medence helynevei

Online adatbázisban a Kárpát-medence helynevei

2012. szeptember 21. 18:28 MTI

A Kárpát-medence mai és a történelmi forrásokban előforduló helyneveinek online adatbázisát hozták létre a Debreceni Egyetem (DE) Magyar Nyelvtudományi Tanszékének kutatói. A szabadon, bárki számára elérhető gyűjteményben jelenleg csaknem százezer helynév található meg, de a teljes adatállomány a tervek szerint a többmilliós nagyságrendet is elérheti.

A munka a kutatóegyetemi program keretében, pályázati támogatással, két kutatócsoportban zajlik Tóth Valéria egyetemi docens és Hoffmann István egyetemi tanár vezetésével - közölte az intézmény pénteken.

A helynévtárban külön modulok szolgálják az általános felhasználók, illetőleg a kutatók igényeit. Az adattár tartalmazza az egyes helynevek történeti és mai, élőnyelvi adatait, megtudhatjuk, hogy az adott időben mit jelölt a kérdéses helynév, és több esetben a jelölt hely történetére vonatkozó információk is megtalálhatók a térképpel illusztrált adatlapon. A helyneveknek egy-egy terület, nyelv, nép múltjának a megismerésében a tudományos kutatások számára van forrásértékük.

A http://mdh.unideb.hu/ oldalon elérhető helynévtár elsősorban a névkutatás, a nyelvtudomány, a történettudomány, a régészet, a történeti földrajz és a néprajztudomány számára nyújt használható forrást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Online adatbázisban a Kárpát-medence helynevei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra