Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fűszerként is használhatták a csokit a maják

2012. augusztus 7. 09:07

A régészek állítása szerint 2500 éves csokoládé nyomait találták meg egy tányéron a Yucatán-félszigeten. Az ősi maradék nem csészében vagy pohárhoz hasonló eszközön, hanem tányéron való felfedezése a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy a csokoládét szilárd ételhez adott fűszerként vagy szószként is használhatták.

<

A szakértők már régóta úgy vélekednek, hogy a kakaóbabot az európai hódítást megelőző évszázadok indián kultúrájában főként italként használták fel. A babok összezúzása és erjesztése után elkészült nedűt elsősorban az elit számára tartották fenn.

Azonban az új felfedezést követően a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet bejelentette, kutatásaik szerint bővebb volt a csokoládé felhasználási köre az ősi Mexikóban. A mai közép-amerikai ország hagyományos ételkultúrájának lehettek olyan ősi gyökerei, amelyben a húsokat csokoládé alapú szósszal tálalták.

Csokoládé nyomaira utaló kémiai vegyületeket már találtak egy tányérhoz hasonló eszközön még 2001-ben a Yucatán-félszigetbeli Paso del Macho-i ásatási területen. Később a maradványokat a Mississippi állambeli Jacksonban lévő Millsaps College szakértőinek segítségével vizsgálat alá vették. A tesztek a teobromin és a koffein vegyületek jelenlétét mutatták ki, amely jól jelzi a kakaó használatát, állítja az egyetem.

„Minden bizonnyal ezek igen érdekes eredmények” – mondta John S. Henderson, a Cornell Egyetem antropológiaprofesszora, aki az ősi csokoládé történetének egyik legkiválóbb szakembere. Henderson, aki nem vett részt a Paso del Macho projektben, elmondta: „úgy vélem, az a következtetés, hogy a kakaót szószként is használhatták, helyes, bár más lehetőséget is el tudok képzelni”, majd a kakaó fűszerként való használatára utalt.

A maradványok az i. e. 500 körüli időkből valók, azonban nem ezek a csokoládé legrégebbi nyomai Mexikóban, amiket eddig felfedeztek. A Yucatán-félsziget nyugati felében lévő Chiapasban megtalált, az olmék kultúrához tartozó csokoládényomok ezer évvel is idősebbek lehetnek. Azonban nem ez jelenti a mexikói konyha legalsó gyökereit, mivel a csokoládé fontossága sokkal mélyebbre nyúlik vissza a múltban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Fűszerként is használhatták a csokit a maják

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra