Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nagy pénz van a mélytengeri kutatásban

2012. július 31. 16:12

SS Gairsoppa

Az SS Gairsoppa egy 125 méter hosszú, acéltestű brit teherszállító gőzhajó volt. Az Egyesült Királyság szolgálatában álló gőzöst egy német tengeralattjáró küldte a hullámsírba 1941. február 17-én, 450 kilométerre délnyugatra Írország partjaitól. A több mint 5000 tonnás hajót 1919-ben bocsátották vízre, s egy indiai vízesésről kapta nevét. Utolsó útjára 1940 decemberében indult az indiai Kalkuttából több ezer tonna rakománnyal, köztük hatszázezer angol font értékű, hétmillió uncia ezüstötvözettel.

A Liverpoolba induló hajó rossz állapota miatt leszakadt a tengeri konvojtól, ráadásul a viharos időjárás és a széntartalékainak kimerülése csak fokozta a bajokat. A német U-101-es tengeralattjáró február 17-én vette célba a teherszállító gőzöst, amely már 20 perccel a torpedótalálatot követően 4700 méteres mélységbe merült.

Az Odyssey Marine Exploration 2010 januárjában megállapodott a brit kormánnyal az ezüst kiemeléséről. 2011 szeptemberében a kutatócsoport megtalálta a Gairsoppát, s idén májusban megkezdték a roncsok átvizsgálását és a kincsek felhozatalát. A szerződés értelmében az amerikai kincsvadász cég a rakomány 80 százalékát megtarthatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Nagy pénz van a mélytengeri kutatásban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra