Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nagy pénz van a mélytengeri kutatásban

2012. július 31. 16:12

HMS Victory

A Sir John Balchin admirális vezénylete alatt futó, 1744-ben elsüllyedt HMS Victory kora egyik legkitűnőbb, s műszakilag legfelszereltebb hajója volt. A Royal Navy hadihajója egy viharban veszett oda. A hajót két bronzágyújáról tudták beazonosítani.

2009. szeptember 18-án az Egyesült Királyság kormánya az amerikai cégnek engedélyezte a 18. századi brit csatahajó feltárását. Lord Renfrew egyike volt azon vezető régészeknek, akik elítélték a feltárás megindítására ütött pecsétet, mondván, a HMS Victory a maga idejében a világ legragyogóbb hajója volt, mikor a La Manche csatornán 1744-ben elsüllyedt. Az egyezség értelmében az Odyssey Marine Exploration a több millió font értékű arany és ezüst feltárásának cserébe a leletek egy bizonyos százalékát kapja meg.

„Ez teljesen ellentétes az UNESCO-egyezménnyel, különösen a függelékben foglaltakkal, amely kimondja, hogy a víz alatti kulturális örökséget nem lehet eladni kereskedelmi célokból. Az Odyssey pedig egy kereskedelmi célú kármentő cég. Nem világos, hogy a fizetség milyen formában érkezik: csak úgy lehet ezt elképzelni, hogy a kiemelt leleteket eladják – így működött régebben a cég. Kiemelni a leleteket, hogy aztán eladjuk őket – ez nem más, mint rablás” – fogalmazott Lord Renfrew.

Brit régészek most azért küzdenek, hogy megállítsák a feltárást, amiben a területre specializálódott jogászok lesznek a segítségükre. A minisztériumot kötelezettségmulasztással is vádolják, mivel a roncs ügyét arra a Maritime Heritage Foundationre (MHF) tolta át, amelynek „úgy tűnik, semmilyen pénzügyi, régészeti vagy vezetői tapasztalata nincsen”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Nagy pénz van a mélytengeri kutatásban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra