Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nagy pénz van a mélytengeri kutatásban

2012. július 31. 16:12

1994-ben a floridai Tampában alapított, tengeri régészettel foglalkozó cég, az Odyssey Marine Exploration az óceán mélyén lévő hajóroncsok kutatásában az egyik világelső. Már 44 ezer négyzetkilométer területet mértek és térképeztek fel a tengerfenéken, s több mint 10 ezer órát töltöttek búvárkodással. Szakértőik az i.e. 3. századi pun hajóktól a gyarmati hadihajókon keresztül az U-Bootokig bezárólag több száz hajóroncs rejtélyére derítettek már fényt. A vállalat havi rendszerességgel tűnik fel a különböző sajtótermékekben, ám kereskedelmi érdekeltsége gyakran keveri rossz hírbe. Összeállításunkban az öt legfontosabb mélytengeri felfedezéseit és azok sorsát mutatjuk be.

<

SS Republic

Az 1853-ban épített SS Republic egy polgárháború kori oldalkerekes gőzhajó volt, amely 1865-ben süllyedt el arany- és ezüstérmékkel és a 19. századi Amerika mindennapi életéhez nélkülözhetetlen áruival a rakterében.

A New Yorkból New Orleansba tartó gőzös utasaival és rakományával 1865. október 25-én egy heves hurrikán miatt veszett oda. Az utasok és a legénység nagy része még időben el tudott menekülni, azonban a New Orleans újjáépítéséhez szállított kincsek a tenger mélyére kerültek.

140 évvel később az Odyssey a Georgia állambeli Savannah partjaitól 160 kilométerre bukkant rá az 500 méteres mélységben lévő leletre. A régészeti feltárásra a 2003-2004-es szezonban került sor fejlett robotok és az akkori legmodernebb technika felhasználásával, amely az első volt az ilyen mélységű kutatásoknál.

Több mint 51 ezer arany- és ezüstérmét, valamint 14 ezer korabeli tárgyat hoztak fel a mélyből a kutatók; a leletek Tampa, New Orleans, Detroit, Elberta, Hot Springs és Oklahoma City városainak múzeumában találtak helyet. A 75 millió dollárba kerülő projekt során szerzett tapasztalatok alapjaiban határozták meg a mélytengeri hajóroncs-kutatást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Nagy pénz van a mélytengeri kutatásban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra