Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A legkeresettebb náci háborús bűnösök

2012. július 18. 13:58

2001 óta minden évben a Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff - nem kevés kritikát kapva - átfogó helyzetjelentést közöl a legkeresettebb náci háborús bűnösök listájáról, amelynek élén idén egy 97 (más feltételezések szerint 95) éves magyar, Csatáry László áll. A Budapesti Nyomozó Ügyészség Zuroff feljelentése alapján tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást a mintegy 15 700 zsidó ember 1944-es deportálásáért felelős Csatáry ügyében. A férfit őrizetbe vette az ügyészség. Összeállításunkban a lista élén álló Csatáry és az idén május 24-én elhalálozott Klaas Carel Faber kivételével a 10 legkeresettebb, valószínűleg még életben lévő náci háborús bűnöst mutatjuk be.

Alois Brunner

A 12 személyes lista "korelnöke" az idén áprilisban 100. életévét betöltő Alois Brunner. Osztrák háborús bűnösként tartják számon, bár 1912-ben, születésekor az 1920-as trianoni szerződés keretében Ausztriához csatolt Nádvár (osztrák nevén: Rohrbrunn) még a Magyar Királysághoz tartozott. Brunner a náci német Birodalmi Biztonsági Hivatal zsidó ügyosztálya egykori vezetőjének, a zsidók deportálásáért leginkább felelős, 1961 decemberében Izraelben kivégzett Adolf Eichmannak volt az asszisztense, aki Brunnert csak így nevezte: „az én jobbkezem”. A Párizs külső részén fekvő Drancy-i internálótábor parancsnokaként 1943 júniusától 1944 augusztusáig mintegy 140 ezer európai zsidó gázkamrába küldéséért felelős.

Franciaország 1954-ben a távollétében emberiség elleni bűncselekmények vádjában bűnösnek találta, s halálra ítélte Brunnert. 1961-ben és 1980-ban elvesztette egyik szeme világát és bal kezének egyik ujját a Moszad levélbombái következtében. 2003-ban a Guardian úgy jellemezte őt, mint a világ legjobban keresett, még életben lévő náci szökevénye. Brunner az utolsó jelentések szerint Szíriában élt, amelynek kormánya visszautasította a nemzetközi kéréseket és követeléseket a háborús bűnös elfogására és kiadatásra. Hivatalosan utoljára 2001-ben látták, 1996-os haláláról szóló források igen vitatottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A legkeresettebb náci háborús bűnösök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra