Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brit gyarmati múlt: végképp eltörölni

2012. április 23. 08:55

Kiderült, hogy a brit hatóságok több ezer olyan dokumentumot semmisítettek meg, vagy tartottak titokban törvénytelen módon az elmúlt évtizedekben, amelyek az egykori gyarmati országokban élők elleni túlkapásokról tanúskodnak. A hivatalos magyarázat a korona védelme volt. A Foreign Office egyelőre hallgat.

<

Egy hivatalos vizsgálat felfedte, hogy a brit gyarmati uralom végén az egyes hatóságok több ezer, a gyarmati sorba taszított alattvalók ellen elkövetett törvénytelenségekről szóló iratot zúztak be annak érdekében, hogy azok ne kerüljenek a függetlenné vált kormányok kezére.

Azon papírok, amelyek túlélték a „profiltisztítást”, titokban visszakerültek Nagy-Britanniába, majd ötven éven át a Foreign Office levéltárában őrizték őket. Ennek megfelelően se a történésztársadalom se a közvélemény nem ismerhette meg azok tartalmát.

Az archív anyagok tavaly nyáron váltak ismertté, amikor kenyaiak egy csoportja beperelte a brit kormányt, miután kiderült, hogy a Mau Mau lázadás után bebörtönözték és megkínozták őket. A Foreign Office akkor megígérte, nyilvánossá teszi a 37 egykori gyarmat összesen 8800 dokumentumát, amelyet a buckinghamshire-i Hanslope Parkban őriznek.

A dokumentumokat áttanulmányozó történész szerint az archívum „kínos, botrányos” helyzetbe hozza a Foreign Office-t. „Ezeket a dokumentumokat már a nyolcvanas években közzé kellett volna tenni” – mondta el Tony Badger (Clare College, Cambridge), majd hozzátette: „ez már egy megkésett mozzanat”.

Az iratok között van olyan, amely a brit hatóságok malajziai ellenfeleinek ötvenes évekbeli kiirtásáról szól. Egy másik feljegyzés arról ír, hogy a brit miniszterek tudták: bebörtönzik és megkínozzák a kenyai Mau Mau felkelésben résztvevő afrikaiakat, máshol pedig a Diego Garcia (Indiai-óceán) szigetén élők erőszakos elüldözéséről lehet olvasni.

A legbrutálisabb jogsértésekről szóló iratokat azonban megsemmisítették. 1961-ben Iain Macleod gyarmatügyi miniszter azért nem akarta, hogy a dokumentumok a függetlenné váló kormányok kezébe kerüljenek, mert az „kínosan érintené Őfelségét”, valamint a „rendőrséget, a közszolgákat, a fegyveres erőket”, kompromittálná a hírszerzőket, a „következő politikai vezetés pedig etikátlanul fel tudná azt használni”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brit gyarmati múlt: végképp eltörölni

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra