Középkori recept egyszarvúhoz
2012. április 4. 11:35
A sündisznó, a rigó és az egyszarvú elkészítésének módja is fellelhető abban az elveszettnek hitt középkori szakácskönyvben, amelyet most találtak meg a British Library-ben.
Brian Trump professzor alig leplezve örömét, majdnem csodának nevezte a felfedezést. „Évek óta vadásszuk ezt a könyvet. Amikor megpillantottam, elkezdett borsódzni a hátam” – mondta el Trump. A történészek szerint a könyvet Geoffrey Fule, a III. Edward felesége, Hennegaui Filippa angol királyné (1314-1369) konyhájában serénykedő férfi állíthatta össze.
Az egyszarvú elkészítési módját a hering-, a pacal- és a halrecept után olvashatjuk. A szerző szerint az állatot egy gerezd fokhagymával kell pácolni, aztán megsütni. Az instrukcióhoz gyönyörű illusztrációk is tartoznak, amiken a hús elkészítése és tálalása látható.